-----------------------------------
dreammer54
09 Feb 2014 15:58


-----------------------------------
Multumesc pentru raspuns.
Nici nu s-a pus problema de altceva decat de luneta cautatoare din lentilele alea de binoclu. Dar s-ar parea ca nici pentru atat nu-s bune. Oricum, pana la cautatoare mai este...
Comanda pe care am facut-o o sa ajunga saptamana viitoare. Abia atunci, dupa ce vad ce diametru are celula obiectivului, o sa caut teava potrivita.
Cel mai probabil (din motiv de costuri si pentru ca se gaseste peste tot), o sa fie PVC. In Barlad am vazut numai de 110 mm., pe Net am vazut si de 90 mm. O sa vad ce aleg, desi aia de 110 mm.pare cam mult acum (la diametru ma refer).
Mare parte din metodele constructive citite pe forum le banuiam si mi-au fost confirmate.
Cateva idei: 2 tevi, una principala si alta din care sa tai bucati mai scurte, decupate apoi pe generatoare si bagate in tubul principal, pentru a micsora diametrul interior. Cu ocazia asta, probabil ca se va realiza si baza de sprijin pentru celula obiectivului.
La fel si pentru diafragme (mai precis pentru suportii intre care vor sta diafragmele. Pe care diafragme o sa evit sa le fac din carton, o sa dau o tura pe la librarii sa vad ce plastic negru/coperti/etc se gasesc.
Ma gandeam sa tai teava principala in 2-3 locuri acolo unde vor veni diafragmele, sa lipesc suportii pe interior si apoi sa imbin la loc bucatile de teava, cu suruburi. Mi se pare ca asa as putea pozitiona cel mai bine diafragmele, iar tubul principal, fiind dublat , ar fi mai rigid, poate.
Diafragmele...am vazut un link aici, pe care l-am si salvat, o schita unde iti arata cum sa calculezi diafragmele (numarul, diametrul si distanta la care trebuie montate).
Ca sa nu mai fiu nevoit sa fac si parasolar, ma gandeam sa pozitionez obiectivul mai mult in interiorul tubului, la vreo cativa (5 ?) cm.de marginea tubului.
Am incercat intr-o zi, inspirat din topicul cuiva de aici de pe forum, sa fac un focuser din teava de PVC cu diametrul de 32 mm., bagata in alta teava cu diametrul de 40 mm., aceasta din urma potrivita pe interior dupa metoda de mai sus, cu bucati de teava decupate pe generatoare si lipite in interior. A iesit surprinzator de bine pentru o prima incercare, in sensul ca intra fest si nu are joc. Si mai am si niste cilindri de cauciuc poros, luati de pe axul unei imprimante, din care o sa tai o felie lata de vreo 5 mm., ce va deveni  rotita de cauciuc... 
Vazand ca se poate, o sa continui constructia focuserului, adica o sa adaug axul cu rotita de cauciuc si, pe teava port-ocular, sa lipesc o fasie dintr-un material poros (lemn de esenta tare sau cauciuc de pe la cizmarii...). Mai vedem la final ce o sa iasa si dupa aia, probabil ca o sa apelez la strungar pentru focuserul final.
Teoria, ca teoria, am citit cate ceva, dar sa vedem ce iese in practica. Oricum, abia astept, ca n-am mai mesterit ceva de multa vreme :).