-----------------------------------
dreammer54
09 Feb 2014 22:10


-----------------------------------
@C.Ovidiu: am citit despre luneta din lentila de ochelari si nevoia de diafragme peste diafragme, etc. Nu intentionez sa construiesc din lentila de ochelari.
Eram mai degraba curios daca obiectivul asta, 72/900, trebuie diafragmat ca o lentila de ochelari. Citisem uneva ca acromatele nu au nevoie de diafragma in fatza obiectivului. Dar teste se pot face, nu ?
Pe de alta parte, nu confund diafragma dinaintea obiectivului cu diafragmele din tubul lunetei; pe astea din urma intentionez sa le montez, asa cum am zis mai devreme, calculate dupa site-ul asta: http://www.berfield.com/baffles.html.
Totusi, aici am o iontrebare: nu prea inteleg partea cu "Desired field size". Cam greu de crezut ca se allege orice valoare/marime dupa bunul plac al fiecaruia. Cum e, exista vreo regula, se face in functie de diametrul ocularului sau cum ? Ce valoare recomandati pentru acest "Desired field size" ?
@alex1209: cand am zis mai devreme despre incercarea de a-mi face focuser, postul tau despre focuser home-made a fost sursa principala de inspiratie.
S-a notat cu ocularul. Stiam de regula aia cu 2*diametrul obiectivului. Dar e cu atat nmai bine cand cineva vorbeste din experienta practica, cum ai zis tu: am folosit, imaginea nu e OK, nu te du cu el pana la 225X.
8"? Felicitari. Eu deocamdata vreau sa reusesc cu constructia asteia refractoare de ~ 3 " :).