-----------------------------------
Niky360
18 Feb 2014 03:09


-----------------------------------
Dupa o scurta ploaie ce a trecut peste Bucuresti, am iesit din nou sa estimez magnitudinea supernovei.
Cerul a fost senin, dar o pacla a stricat transparenta, iar turbulentele au fost din nou la un nivel mediu-mare + Luna 90% asa ca am avut conditii mai proaste fata de acum 4 zile.:(.

M81-82 abia se zareau, dar am reusit sa gasesc ce trebuie:).
Magnitudinea a mai scazut, iar de aceasta data am mai adaugat o stea la estimare si anume o stea 11.2 de la est de nova, pe langa cea de 10.6. 

Comparand cu ce am observat acum 4 zile, stralucirea a scazut cam cu 0.3-0.4 unitati. 
Steaua de 11.2 o vedeam aproape constant cu privirea periferica pe cand supernova numai in intervale scurte de timp(1-2sec. cu o pauza intre momentul cand disparea si cand o revedeam de 2-3sec.), dar suficiente cat sa imi dau seama ca este cu aproximativ 0.2 unitati mai slaba decat steaua de 11.2.


Per total, supernova are acum 11.3-11.4, iar identificarea ei am facut-o foarte dificil. 
Spuneam acum 10 zile ca o sa reusesc sa vad supernova pana la 11.5 in caz de conditii de cer bune-, dar vad ca in conditii proaste de cer am reusit sa cobor la aprox. 11.4, asa ca sper sa ajung la un 11.6-7 in conditii bune :).
Am folosit ambele oculare, dar numai de cel de 10mm m-am folosit pentru estimare, cel de 25mm l-am folosit pentru identficarea galaxiei.


Data: 18.02.2014
Ora: 00:55(ora Romaniei)
Mag.: 11.3-11.4