-----------------------------------
aandrei
20 Feb 2014 13:05

Colimare asistata software
-----------------------------------
Revin cu o actualizare. Rezultatul folosirii softului semnalat.
Am cumparat mai de demult un SW Skymax127 Mak de a carui imagine am fost foarte dezamagit initial. Dupa cum am banuit, era decolimat. Colimarea facuta atunci, inclusiv "pe stea" a imbunatatit mult performantele.
Cand am verificat colimarea cu programul MG, acesta mi-a aratat telescopul ca fiind in continuare decolimat.
Am folosit o stea artificiala de 25 dolari http://www.hubbleoptics.com/artificial-stars.html
Intrucat marimea de 50 microni era la limita de sus a marimii acceptabile a stelei la distanta de 11 m (cat am in casa) am decis sa-i reduc diametrul, cred ca de vreo 10 ori, asezand-o intr-un tub de circa 25 cm, in spatele unui ocular de 25mm.
Am urmat indicatiile programului, in mare am mutat pe ecran steaua cu suruburile de colimare, iterativ, in directia in care era afisat punctul rosu pe ecranul albastru, am recentrat si de la capat, pana punctul rosu a fost afisat pe stea.
Nu am deocamdata nici o fotografie astronomica dupa colimare. Pun totusi 2 fotografii (stack si sharpening) facute de la aceiasi 11m disponibili in casa, direct si cu reductorul de focala GSO 0.5x care a functionat atat de prost pe Newtonianul de 10" F.4.7.

Mi se pare demn de semnalat ca am putut ajunge aproape de limita teoretica ainstrumentului, care este de 0.9 arcsec! Cu un focuser automatizat sau macar motorizat sunt sigur ca mai puteam "stoarce" cateva zecimale.
Atasez cateva imagini.