-----------------------------------
Aciduzzu
03 Mar 2014 17:58


-----------------------------------
In carte se foloseste afirmatia nedemonstrata "din manipularea de simboluri nu poate rezulta intelegere".
Atata timp cat nu cunoastem mecanismul prin care obtinem intelegerea (lucru afirmat si in carte), mi se pare rezonabil sa lasam deschisa posibilitatea ca acest mecanism sa fie oricare, chiar si manipularea de simboluri.
Chinese Room nu demonstreaza ca prin manipularea de simboluri nu putem obtine intelegere. Tot ce demonstreaza e ca prin manipularea de simboluri putem simula intelegerea. Dar nu demonstreaza ca n-o putem obtine.

Eu cred ca intelegerea vine din asocieri cu notiuni intelese anterior, prin procesul de invatare, adica de acumulare de experienta. Aceste acumulari si asocieri se fac in mod fizic, prin reconfigurarea retelei de celule nervoase.
Astfel putem intelege notiuni din ce in ce mai complexe si mai abstracte. Dar nu putem intelege notiuni complexe fara a avea un fundament alcatuit din notiuni mai simple.
In acest mod s-ar putea explica faptul ca ne creste mereu capacitatea de intelegere pe masura ce acumulam un bagaj de experiente si notiuni - sa le numim "intelegeri anterioare". Dupa o anumita varsta capacitatea de intelegere scade. Ce s-a modificat in creier? Din cauza alterarilor biologice scade capacitatea de accesa intelegerile anterioare. Scade si puterea de procesare, adica exact capacitatea de a manipula simboluri.