-----------------------------------
jimao22
10 Mar 2014 15:55

Monturi astro relativ accesibile - studiu comparativ
-----------------------------------
Salut,

As vrea sa deschid acest topic fiindca am vazut ca in ultima vreme foarte multi dintre voi s-au orientat catre astrofotografie, unde cerintele in ceea ce priveste montura (si nu numai) sunt mai restrictive. 
Monturile cele mai utilizate - si nu doar la noi - de catre astrofotografii amatori sunt cele de la Synta. Mai precis EQ5 si EQ6.
Aceste doua monturi permit greutati de set-up intre 8 si 15 kg pentru astrofoto si daca cineva doreste sa treaca la un set-up mai mare, deja are o problema. Problema este data de faptul ca intre aceste doua tipuri de monturi si urmatoarele disponibile, care aveau capacitate portanta mai mare, diferenta de pret era semnificativa.
Producatorii  au sesizat acest lucru si au venit in sprijinul astronomilor amatori introducand in ultima vreme cateva monturi ce incearca sa umple acest gol.
In cele ce urmeaza as vrea sa vorbesc despre trei dintre aceste monturi noi si una veche dar cu upgrade semnificativ, care mi-au captat interesul si prin prisma faptului ca dupa ce am sa termin cu observatorul si automatizarea lui, prima investitie majora ce o voi face va fi intr-o astfel de montura (vorbim aici totusi de un termen mediu spre lung).

Iata cele 3+1 monturi despre care o sa fac cate un mic review din informatiile culese de pe net:

1. SYNTA EQ8                  pret - 2950 euro
2. IOPTRON CEM 60        pret - 3900 euro (cu encodere de inalta precizie)
3. MESSU MOUNT 200     pret - 5900 euro
4. EQ6 cu melc AEROQUEST si TDM  pret - 1160 + 300 + 1740 = 3200 euro

Sper sa se desprinda si niste concluzii la final care sa ajute in luarea unei decizii corecte, mai ales ca vorbim de foarte multi bani.