-----------------------------------
theogon
26 Mar 2014 19:04


-----------------------------------
Faptul că un ocular conține mai multă sticlă decît altul nu este relevant pentru calitatea imaginii.
Calitatea imaginii depinde de formula optică, calitatea materialului (sticlă), calitatea șlefuirii suprafețelor, gradul de acoperire antireflex a suprefețelor, rigoarea construcției.
Calitatea acoperirilor antireflex moderne asigură la ocularele de calitate o reflexie de 0,2%/suprafață opică, deci la un ocular compus din 7 lentile, poți avea o atenuare a imaginii de până la 1,4% ceea ce vizual nu poți sesiza, iar transmisia luminii poate fi mai bună decât la un ocular compus din mai puține lentile, dar cu tratamente antireflex inferioare.
În plus este impropriu să vorbin doar de ocular.Trebuie analizat ansamblul obiectiv(oglindă)-ocular, pentru că oculare chiar performante (ortoscopic baader sau kassai) au un răspus mai slab la rapoarte F/D mici (sub 6-8).
Ai întrebat de hyperion, personal am constatat că  are o transmisie a luminii extrem de bună și lucrează excelent la rapoarte F/D >8 (catadioptrice SC sau Mak).La rapoarte mai mari, chiar oculare simple au un răspus excelet.
Dacă vrei însă un câmp mare și ai un reflector rapid, îți vor trebui oculare de calitate care sunt scumpe.
În privința orthoscopicelor  ele lucrează excelent la rapoarte F/D medii-mari. BOG (baader orthoscopic genuine) mi se pare unul  din cele mai bune din categoria sa la care avem noi acces (Ocularele exotice zeiss abbe I, și II.sau pentax sunt foarte scumpe și le amintesc doar să pigmentez postarea). Ocularele orthoscopice baader classic sau UO (university optics) mi se par în urma BOG.
Și ca o concluzie:îți  alegi ocularele în funcție de instrument, dacă ai o focală lungă chiar ocularele simple (dar de calitate) dau rezultate uimitoare (vezi observațiile d-lui Pteancu). Însă la un raport F/D mic, ai nevoie de oculare mai isprăvite. 
Și mai e ceva: există pe acest forum o grămadă de articole ce tratează subiectul în profunzime. Cele ale lui zoth pot spune că sunt de referință. Uită-te peste ele dacă,n-ai făcut-o