-----------------------------------
Erwin
06 Apr 2014 13:17

Cautator 7x50 cu suport
-----------------------------------
Un binoclu vechi care nu mai poate fi reparat poate furniza componentele utile unui căutător bun, obiectivul &#537;i ocularul sau poate fi adaptat să permită folosirea unui ocular standard de 1.25". 

Am folosit pentru acest căutător obiectivul cu tubul său introdus într-o &#539;eavă de dural (cilindru de copiator de 60mm) &#537;i centrat cu ajutorul unei buc&#537;e făcute la strung din aluminiu. La capătul celălalt am făcut o altă buc&#537;ă din aluminiu cu diametrul standard de 1.25". Focalizarea se face simplu prin slăbirea &#537;urubului de fixare &#537;i mi&#537;carea ocularului înainte &#537;i înapoi. Inten&#539;ionasem să fac un focalizator elicoidal însă timpul era prea scurt la strungar &#537;i nu aveam materialele necesare.

Pentru suport am folosit principiul dela căutătorul cu punct ro&#537;u cu reglaje pe azimut/altitudine făcute din două bucă&#539;i pătrate de aluminiu care intră una în alta. Piuli&#539;ele autoblocante le-am îmbrăcat în dibluri de alamă de 10mm prin presare cu ciocanul, apoi am tăiat &#537;i ajustat lungimea spre a servi de rozete randalinate. Metoda este originală &#537;i mi-a venit ideea văzând aceste dibluri dar este prima dată când am aplicat-o efectiv. 

În interiorul &#539;evii am introdus bucă&#539;i de textolit gros în care am dat găuri filetate cu M4. &#538;evile au găuri mai lejere care permit rotirea &#537;urubului &#537;i o mică deplasare a axelor.