-----------------------------------
catalin dumitru
08 Apr 2014 13:51


-----------------------------------
Am urmarit cu destula atentie cred , tot filmul din link.

La fel si descrierea din adresa data de Erwin.

Pare-se ca e vorba de o cascada de microscoape miniaturale la care largirea fascicolului util se face din aproape in aproape , unghiul razelor nedepasind anumite valori pentru a simula in trepte un fascicul telecentric care se largeste progresiv de la un lant de amplificare la urmatorul.

Cine a citit descrierea microscopului , a remarcat grija aproape obsesiva pentru obtinerea stabilitatii intregului sistem.

La toate astea se adauga iluminarea probei cu lumina monocroma . Conform principiului difractiei , microscopul optic uzual da magnificatii mai mari daca tinta (proba) e luminata cu lungimi de unda mai mici , maximul in vizual putand fi atins la folosirea violetului indepartat.

Acesta la randul lui , provoaca fluorescenta unui numar mare de compusi organici sau anorganici .

Probabil , o mare importanta o are faptul ca proba este privita sub un anumit unghi , in raport cu directia razelor sursei , si aici mai intervin si fenomene de polarizare cu tot tacamul , contrast de faza , reducerea unor aberatii si cine mai stie ce. 

Oricum ar fi , la acele mariri sursa trebuie sa fi avut o putere de invidiat .

Pare cam fantasmagoric acest microscop dar ar trebui sa il privim cu o destula deschidere a mintii .

Imi aduce aminte de taraboiul facut de mine in topicul ''practica versus teorie'' .

Poate principiul lui de functionare nu contravine teoriei ci doar teoria e gresita sau macar limitata.

Daca ajung la Lisa , o sa va arat pe viu un mic experiment care , dupa unii , cam contrazice teoria.