-----------------------------------
C.Ovidiu
12 Apr 2014 22:53

Constructia Lunetei de 40mm f.2400
-----------------------------------
Dragi colegi ATM-ti si pasionati al refractoarelor simplet, am inceput un nou proiect ambitios, costructia lunetei de 40mm cu focala de 2.4m, una din cele mai bune instrumente astronomice ale observatorului meu. Obiectivul de 40mm a fost achizitionat impreuna cu un obiectiv de 28mm de la Tavi F. la care i multumesc mult, lentila a fost slefuita de Tavi,obiectivul fiind biconvex nu menisc iar calitatea optica este impresionanta, am avut ocazia de a testa pe Luna acest obiectiv folosind metoda aerial telescope practicata la mijlocul sec al XVII-lea, iar rezultatele sunt cu adevarat spectaculoase, imginea este foarte clara iar detaliile de pe Luna sunt echivalente cu un refractor acromatic de 40mm bun.
Dar este o problema, la asa focala este necesar un tub gros o montura rigida, ei bine eu am folosit pentru inceput un tub pvc de 50mm cu lungimea de 2m + extensie de 50 cm lungime, la asa focala practic este greu de aliniat in plus greutatea creste, si pana la urma urmei va fii greu de manevrat.
Pentru a putea cat de cat sa remediez sau chiar sa elimin aceste probleme, am incercat sa caut un tub metalic, de preferabil aluminiu, dar nu am gasit, in plus greutatea va fii mult mai mare fata de tubul din pvc, asa ca m-am intos la pvc nu sa il detronez, ci sa gasesc alternative.
Mica aventura continua, mi-a venit o ideie, fiind mare fan si admirator al lunetelor din veacul al XVII-lea am decis ca instrumentul sa fie unul alcatuit din segmenti nu asemanator refractorul de 150 de picioare (45m) a lui Hevelius, instrument compus din mai multe tuburi pvc aliniate si montate pe o scandura rigida si bineinteles dreapta, intreg astfel instrumentul va fii mult mai usor, de aliniat, si usor de manevrat.