-----------------------------------
crissgab
13 Apr 2014 19:30


-----------------------------------
Imi cer scuze din start pentru nestiinta mea. Pun o intrebare pur teoretica cu scopul ca cineva mai luminat sa arunce cu o raza de lumina si spre mine . 

Am sa o iau 'babeste' : lumina de la soare la saturn ajunge in aproximativ 78 de minute, lumina de la saturn la noi ajunge in aprox 70 de minute ( asta dupa aritmetica mea ). Daca prin absurd soarele ar fi umbrit si nu ar mai lumina ( sa-l numim t0 ), atunci saturn ar mai fi luminat pentru pentru aproximativ 78 de min ( t1 ) pana ce ultima raza trimisa din  timpul t0-1s atinge suprafata saturnului. Dar subsematul cu telescop care aparent se afla cu picioarele pe pamant vede saturnul datorita reflexiei luminii de pe saturn ce se 'intoarce' adica t2 = t1 + 70 min = 148 minute ?! deci o sa mai vad saturnul pe cer inca vreo 2 ore si jum dupa ce soarele a incetat sa mai lumineze ? 

probabil ca o sa ma injurati putin ( dar o meritat mai mult ) , sau pentru altii e o intrebare gen 1+1 dar as aprecia un raspuns care sa ma lamureasca  :roll: 

Aaa..si legat tot de asta : sa inteleg ca eu vad prin telescop saturnul cu 2 ore jum in urma fata de pozitia initiala ?

Sper sa fiu topicul cel bun ( si pe care sa mai arunce cineva un ochi dupa cativa ani  :lol:  )