-----------------------------------
Alexandru Rautu
25 Ian 2007 17:11


-----------------------------------
Știm cu toți că matematica este abstractă, dar arată-ne și nouă cam care ar fi ideea de început.  Fără această idee, premisă, scenariu capabil să ne reamintească de realitate, nu vom ști niciodată care este scopul demersurilor noastre.

Aveti perfecta dreptate ca matematica sta pe anumite premise; in cazul dumneavoastra acele deductii pot fi usor interpretate, deductii care nu ne ofera siguranta unui adevar si din acesta cauza am tot insistat asupra conceptelor matematice, unde orice poate fi demonstrat si cei important suntem garantati  100% ca nu prezinta erori de interpretare. 

Newton si multi altii au inteles acest lucru, nu exista alt mod de a descrie lumea inconjuratoare decat matematica, acelasi lucru mi-au spus si profesorii de la Oxford University cu care m-am intalnit la Open Day, bineinteles ei dorind sa sublinieze in acest sens importanta predarii matematicei in randul cursurilor de fizica.

Prin ceea ce faceti dumneavoastra jigniti generatii intregi  de oameni de stiinta, spunand ca printr-un limbaj natural, filozofic se poate descrie lumea. Poate aveti dreptate, poate chiar putem sa construim o teorie pe baza unui limbaj natural, dar problema e daca suntem siguri  ca nu exista si alt mod de interpretare a aceleasi probleme. 

Ca sa intelegiti mai bine ce-am vrut sa spun am sa va dau un exemplu din cotidean. Sa zicem ca intrebam o persoana cum defineste el un anumit lucru (sa zicem "omul"), iar acesta printr-un limbaj natural, prin deductiile logice ajunge la o anumita concluzie. Sa mai intrebam inca o persoana, acesta deseamenea prin deductii logice  ajunge la o concluzie, care nu este aceiasi cu concluzia primului, dar chiar in ciuda acestui fapt amandoua concluzii sunt adevarate sau pot fi acceptate. 

Deci cine are dreptate ? 
Raspunsul ar fi ca amandoi au dreptate, doar ca modul de interpretare este diferit. Acest lucru nu se intampla  in matematica si din acesta cauza am adorat din totdeauna matematica si rationamentele sale, care sunt foarte precise si exacte. Nu acelasi lucru pot spune si despre deductiile dumneavoastra care pot si usor interpretate. 


Dacă vei încerca să ne "aburești" cu ipoteza spațiului omogen și izotrop, atunci trebuie să ne faci o descriere amănunțită a acestui concept.

Ce zici, te încumeți la așa ceva?

Nu stiu cine "aburește" pe cine. Din pacate cred ca asta va fi ultimul meu mesaj pe acest forum pentru o perioada, poate o sa mai scriu din cand in cand un mesaj dar mult mai rar, un examen mare imi bate la usa. Dar va promit ca o sa revin ....


Numai bine.