-----------------------------------
Tavi F.
04 Mai 2014 00:59


-----------------------------------

    Luneta de 28mm fiind un instrument ideal pentru observatii de rutina la Soare unde am observat  pentru prima oara petele solare folosind un ocular Huygens de 35mm construit pentru observarea soarelui in proiecte, la o asa apertura nu are rost sa folosim filtru solar - imaginea fiind extrem de intunecoasa. 

Daca poti achizitiona folie solara in cantitate mica (sau sa-ti ramina resturi de la confectionarea filtrului pentru vreun instrument mai mare), merita sa faci filtru si pentru aceasta luneta. 
Se aplica acelasi principiu ca si-n cazul telescoapelor mai mari. Adica grosismentul raportat la diametrul obiectivului este determinant in luminozitatea perceptibila a astrului observat vizual. Deci la Gmax=~2..2.5*D[mm] imaginea va fi absolut in regula (indiferent de diametru, de fapt, la diametrele mari se accentueaza fierberea cauzata de turbulenta atmosferei terestre). 

Si eu tot asa am procedat la lunetele simplete... dintr-un rest am reusit sa obtin un filtru solar cu diametrul de aprox. 45mm, utilizabil pe lunetele D28  si D40mm.