-----------------------------------
jimao22
05 Mai 2014 15:10


-----------------------------------
Bine, hai sa-ti explic cum e treaba. 
Cand te uiti prin ocular, vezi Trapezium si o usoara nebulozitate in jur. Asta ar fi echivalentul expunerilor mele de 5 secunde (desi la 5 secunde cu camera mea, prinzi muuult mai multi fotoni decat vezi tu prin ocular). 
Expunerile de multe secunde au rolul de a surprinde partile greu vizibile, prin acumularea fotonilor pe cip pe o perioada mare de timp.
Problema la un astfel de corp ceresc precum Nebuloasa din Orion este ca daca folosesti doar expunerile din prima categorie pierzi semnalul slab, daca le folosesti pe cele din a doua categorie, pierzi semnalul puternic (se suprasatureaza senzorul in zona centrala a acestei nebuloase, in speta).
Aici intervine compozitia de cadre numita generic HDR - High Dynamic Range. Prin combinarea unor cadre in care surprinzi in mod diferit diversele tipuri de semnal (slab si puternic) se reuseste scoaterea in evidenta a ambelor zone. 
Este ceea ce am facut eu in poza de mai sus.
Poate ar fi trebuit ca semnalul puternic sa fie surprins de niste expuneri si mai scurte (3-4 secunde) sau poate nu am facut intocmai ce trebuie la prelucrari. Oricum, fata de varianta initiala unde am avut numai expunerile lungi, de 900 de secunde, varianta finala este mult mai buna.