-----------------------------------
Dbird
07 Mai 2014 16:57


-----------------------------------
Aici ar fi mai multe de discutat :) E adevarat ca nasul intra mai greu intre oculare dar, ocularele tot noi le dorim sa fie cat mai mari si generoase :) deci si diametrele vor fi mai mari. Este ciudat ca vezi zone cu fantome negre atunci cand pliezi ocularele. Dupa cum e adevarat ca nu am privit nicodata prin Celestonul de mai sus. In mod normal ar fi trebuit sa fie un eye relief extrem de mare si confortabil. Personal la 20x80 prefer intotdeauna sa folosesc ocularele pliate si sa privesc de la oarece distanta , efectul mi se pare mai mult decat superb. Pe de alta parte este normal in acest caz sa deranjeze eventuala lumina parazita din jur. Dar si aici ar mai fi o discutie :) . Binoclul 20x80 este deja un intrument de observatii astronomice dedicat, mai mult sau mai putin profesional deci ar trebui sa ne ingrijim si de conditiile de utilizare, sa ne facem un mic loc de observare cat mai potivit pentru acesta indeletnicire. Lumina parazita va deranja la 90% din binoclurile existente caci indiferent de existenta unor cupe generoase din fabrica nu vom scapa de ea decat daca vom confectiona cupe personalizate per ochi. Pana si in acest caz , un ocular prefect croit pe ochiul meu (vezi ca am postat o metoda extrem de simpla de "croit" aparatori) e adevarat ca va elimina 100% din lumina parazita , dar se vor comporta exact ca niste "ventuze" puse in jurul globului ocular , astfel incat orice miscare in lungul binoclului va exercita o mica presiune respectiv depresiune spre acesta :) chestie care poate la randul ei deranja. Ne zbatem intre Scila si Caribda intr-un perpetuu compromis. Dar cred ca tocmai aceasta zbatere mai adauga putin farmec pasiunii noastre.