-----------------------------------
C.Ovidiu
07 Mai 2014 17:43


-----------------------------------
Aseara 06.07 am inceput sesiunea de observatii la Luna unde am incercat sa testez fotografic dar si vizual performantele lunetei de 28. f44.
La un diametru de 28mm pare la prima vedere prea mic sa fie adevarat, si cu potential minim, in orice domeniu observational, dar nu este asa, rezultatele observatiilor isi vor spune cuvantul, 
   Find un un observator lunar inflacarat, am incercat sa scot tot cea ce se putea la un diametru de 28mm, zis si facut, rezultatele sunt sub asteptari, chiar mai bune decat credeam.
Aseara am inceput observatile cam pe la ora 10, Luna a fost vedeta, folosind un ocular comercial 20mm kellner ( 62x) a redat foarte frumos Luna la o putere mica, imaginea fiind clara, aberatii cromatice aproape inexisente, am schimbat ocularul cu unul de 15mm Huygens, la 83x placuta imaginea, detaliile mici incep sa isi faca aparitia, iar apoi la 125x ( 10mm super plsosl) imaginea inca era clara, dar insotita de un halo albastru slab,  care nu afecta insa detalile observate, cu aceasta ocazie am observat muntele central al craterului AGRIPPA (46km) la fel a fost cazul cu craterul Plinius (43Km) muntele central find mai greu de observat.
   Datele actualizate legate de rezolutia maxima atinsa de refractor sper sa le  obtin in aceasta seara daca seeingul imi permite si bineinteles vremea.
Jos postez o captura realizata cu un Nikon L310 + ocular 40mm (31x) handheld la ocular.