-----------------------------------
larrylart
28 Ian 2007 14:51


-----------------------------------
iar adevarata literatura de specialitate nu se gaseste pe net

Aici trebuie sa te contrazic. Se gaseste pe net publicat orice - multe sunt gratis iar dar  nu sunt gratis atunci sigur le gasesti cu plata la o fractiune de cost in format digital decit ar costa o carte. Sunt o gramda de jurnale de cercetare care publica teze de ultima ora pe net in format pdf (multe din ele bine sunt cu plata). Bine acum sunt anumite edituri care tin inca cu dinti sa pastreze cartile pe hartie(mai mult din cauza pirateriei pe net) dar partea stiintifica(substanta) din materialul respectiv o gasesti pe net intr-o alta forma (poate nu asa de bine explicata dar o gasesti).
Sa nu mai vorbesc acum de faptul ca din ce in ce mai multe universitati (ultima de care am auzit MIT-ul) pun pe net cursuri in format text si audiobook free.

profesorii universitari nu intra pe net? pai de ce sa intre? 

Gresit, poate mai putin in romania, decamdata, in afara eu am dat de multi pe news groupuri - si sunt destul de deschisi, chiar si cu un incepator. Mai mult de asta sunt grupuri de discutii "private" in care sunt numai profesori/cercetatori.

Sigur acum forumurile si newsgrupurile, chatul sau interactiunea pe net in general nu inlocuieste cercetarea. Asta e pur si simplu o methoda eficienta de a debate si a afla diferite puncte de vedere pe marginea unui subiect. Si asta are o importanta si poate ajuta mult in cercetare, te poate ajuta sa vezi unde gresesti poti incepe colaborari, afli noi susrse de informatie, diferite puncte de vedere etc. Inainte de a exista internetul erai limitat la un cerc fizic de persoane, care e intodeauna limitat acum insa poti sa discuti cu aproape oricine din Japonia pana in US. Si mai mult ai access la un volum urias de documente ai methode de cautare electronice avansate  care in citeva secunde gasesc aproape exact ce cautai - unde inainte trebuiai sa te deplasezi la o biblioteca si pierdeai zile - luni sa gesesti aceasi informatie. Sigur apar si unele dezavataje cu fiecare avantaj - unul ar fi o relativa superficialitate ... dar una peste alta cred ca este un avantaj imens.

Dar, din nou cum zic si zircon, cercetare efectiva tot tu o faci (individual sau in grupul care se ocupa de subiectul respectiv) cu creionul si utilitarele software care exista in domeniul respectiv. Acum se face progress in domeniul imbunatatiri cooperari intre cercetatori - citeam acum citeva luni de un software care va aduce un standard de stocare si comunicare a rezultatelor obtinute in cercetare in care va ajuta mult in verificare confirmare rapida a rezultatelor intre diferite cercuri si laboratoare din lume.

Acum sigur EGO-ul e mare cind vine vorba de a debate o idee a ta sau a altuia (fie pe net sau fata in fata) dar trebuie sa incerci sa fi cit mai obiectiv si sa extragi informatia care nu are bias emotional - stiu ca asta cam vine impotriva naturi umane dar asta este. 


Larry