-----------------------------------
sabin fota
27 Mai 2014 19:40

10 Micron 1000 HPS
-----------------------------------
Prin bunăvoin&#539;a firmei Baader Plantarium &#537;i a lui Hora&#539;iu Fluiera&#537; de la Starmax am avut posibilitatea ca la întâlnirea astronomy.ro de la Plaiul Lisei din 23-25 mai 2014, să testez montura ecuatoriuală 1000 HPS produsă de firma 10 MICRON.
          Este o montură din categoria mică putând să suporte instrumente de până la 25 kg &#537;i se adresează astronomilor care nu fac nici-un compromis când este vorba de calitate &#537;i nu vor să facă astronomie cu instrumente mari.
          Montura vine într-o căptu&#537;ală care se poate adapta într-o cutie de transport &#537;i nu mai este nevoie ca să cumperi o cutie de transport specială care costă de la 155 &#8364;.
          Talpa monturii acceptă atât standardul Vixen cât &#537;i pe cel Losmandy ceea ce este un mare avantaj mai ales pentru cei care de&#539;in mai multe modele de telescoape.
          La prima vedere este impresionantă, materiale sunt de calitate foarte înaltă iar designul te atrage din primul moment.
          Handpadul este mare &#537;i luminat frumos, nu ai cum să îl ratezi noaptea, butoanele lui mi se par un pic cam mari dar răspund foarte bine la comenzi, iar meniul nu este deloc complicat, se înva&#539;ă repede.

Prima noapte, 23-24  mai 2014
          În prima noapte, m-am familiarizat cu montura, am deschis cutiile, am montat-o, am echilibrat-o dar am gre&#537;it setările la timpul local &#537;i montura era setată cu 2 ore înaintea timpului local, ceea ce mi-a dat ni&#537;te erori mari la calibrarea pe stele.
           Au fost probleme mari cu norii care nu m-au lăsat să folosesc toată noaptea. Veneau, plecau, acopereau stelele de calibrare &#537;i într-un final au venit &#537;i nu au mai plecat deloc.

A doua noapte, 24-25  mai 2014
          S-a anun&#539;at senină încă de pe zi, când a plouat pu&#539;in apoi norii au început să se risipească. 
          După mai multe încercări nereu&#537;ite am descoperit eroarea de setare a orei locale iar după ce am remediat-o  lucrurile au început să se desfă&#537;oare în cel mai frumos mod cu putin&#539;ă. 
          Am început cu alinierea polară ochiometrică a monturii &#537;i am îndreptat-o către steaua Polară cu ajutorul RDF-ului montat pe refractorul William Optics. 
          Am continuat cu alinierea pe 3 stele unde spre surprinderea mea stelele de aliniere erau aduse în câmpul vizual al camerei foto care la sistemul meu are 2,87&#8304;x1,91&#8304;. 
          Am rafinat alinierea cu ajutorul a 10 stele, aici cel mai mult m-a surprins controlerul care după fiecare stea adăugată &#537;i centrată pe reticul cu ajutorul butoanelor îmi arăta eroarea RMS în minute &#537;i secunde de arc. Ei bine această eroare scădea după fiecare stea de rafinare adăugată. Nu am adăugat numărul maxim de stele pentru rafinare, care este 25, din cauza timpului scurt ci m-am rezumat la 10 stele. 
          Apoi am aplicat rutina de aliniere polară care este în memoria controlerului &#537;i am refăcut alinierea pe 3 stele. La a doua aliniere pe 3 stele deja nu mai era nevoie să centrez steaua pe reticol cu ajutorul butoanelor controlerului, montura mi-o aducea chiar în centrul reticolului. Am mai adăugat încă 10 stele pentru rafinarea alinierii. La final, am verificat eroarea de aliniere polara si era undeva pe la 10&#8217; arc-secunde. În condi&#539;iile respective &#537;i mai ales având în vedere timpul limitat pe care l-am avut la dispozi&#539;ie eu cred că m-am încadrat foarte bine.

Au urmat apoi testele:
-	Refractor William Optics 90mm F/6.2
-	Corrector/Reducător TeleVue TRF-2008
-	Ultimate 600D
-	În PixInsight am aplicat un crop 1:1 din zona centrală
Concluzii:
          După cum se vede în toate cele trei teste stelele sunt aproape perfect rotunde. Impresionant dea dreptul.

Ce mi-a plăcut:
-	Deschiderea &#537;i în&#539;elegerea pe care am primit-o din partea firmei Baader Planetarium &#537;i căreia îi mul&#539;umesc pe această cale.
-	Calitatea materialelor.
-	Asamblarea foarte u&#537;oară &#537;i u&#537;urin&#539;a în utilizare.
-	Rutina de balansare a monturii care te ajută la o balansare perfectă.
-	Alinierea de&#537;i durează o perioadă destul de lungă este foarte precisă iar controlerul te anun&#539;ă cum stai cu eroarea RMS ceea ce este foarte util pentru astrofotografie &#537;i rigurozitatea alinierii.
-	Alinierea polară se face foarte u&#537;or &#537;i nu trebuie obligatoriu steaua Polară.
-	Func&#539;ia de compensare a refrac&#539;iei atmosferice.
-	Func&#539;ia de corec&#539;ie a flexurii tubului &#537;i a erorii de con.
-	900 secunde expunere neghidată cred că spune tot despre ceea ce este în stare să facă această montură.
-	Viteza de slew maximă este de 15&#8304; dar cu toate acestea montura este foarte silen&#539;ioasă iar la o viteza normală de slew de 7&#8304; aproape că nu se aude.
-	Controlerul monturii se poate conecta la calculator &#537;i cu cablu de re&#539;ea printr-o conexiune Ethernet, ceea ce o face ideală pentru sistemele automatizate.
-	Am avut posibilitatea să facem &#537;i un test de viteză deoarece un coleg de&#539;ine deja o montura ASA 60 DDM iar 10 Micron 1000 HPS s-a descurcat foarte bine, facând slewingul către steaua aleasă aproape în acela&#537;i timp la viteza maximă.

Ce nu mi-a plăcut:
-	Cablul dintre montură &#537;i controler este prea scurt, nu l-am măsurat dar mai mult de 30 cm nu are. În&#539;eleg că sistemul este proiectat ca să stea sub montură, agă&#539;at de trepied, dar la unele trepiede nu este posibil acest lucru, sau unii utilizatori care au sisteme astro mobile poate ar fi vrut ca să îl protejeze mai bine.
-	Montura pe care am testat-o eu nu avea cablul de alimentare, nu stiu daca asa vine de la producator sau a fost o scăpare. Faptul că nu are sursă de alimentare în dotarea standard doar îl men&#539;ionez aici, nu îl mai comentez dar mie mi se pare o abordare de marketing gre&#537;ită de&#537;i am în&#539;eles că aceia&#537; politică există &#537;i la concuren&#539;ă.
-	A&#537; fi vrut să găsesc pe CD un soft de aliniere astrometrică dar era doar un firmware.
-	Pre&#539;ul de achizi&#539;ie este mult prea mare pentru condi&#539;iile social-economice din România.