-----------------------------------
Sorin Sfartz
31 Mai 2014 16:59


-----------------------------------
Multumesc.

Ce metoda interesanta! Am incercat si eu astazi folosind in loc de tigara un betisor din acela fumegator ("parfumat").
Testerul este momentan slit-less. Efectul e vizibil imediat. Am atasat 2 poze, una inainte si una dupa incalzire. In poza "dupa", apar 2 "dealuri". Cel din dreapta jos e facut cu o incalzire de 20 secunde. Cel de sus cu o incalzire de 10 secunde.

Cand am folosit configuratia cu fanta si sursa fixa, am folosit o fanta reglabila de la Surplushsed. Pare ok si am verificat si daca apar liniile alea colorate de difractie. Apar chiar pentru o plaja destul de larga de latimi ale fantei, in care se modifica distanta dintre franje.

Paralelismul lama-fanta, l-am reglat punand lama intrafocal. La inceput se vedea un fel de "penumbra" foarte lata, urmata de umbra propriu-zisa a lamei. Apoi prin rotatia fantei, penumbra s-a micsorat pana in punctul in care erau vizibile cateva linii de difractie, urmate de umbra lamei. Daca roteam mai mult fanta, penumbra acceea aparea din nou; am considerat paralele lama cu fanta, atunci cand apareau acele linii de difractie. Sper ca am procedat bine.