-----------------------------------
iqarmy
10 Iun 2014 18:41


-----------------------------------
Salutare, 

Am exact acelasi telescop (Celestron Astro Master 130).

Pentru observatii planetare este suficient pentru inceput am observat prin el Marte, Jupiter (cu tot cu benzile de culoare), Saturn, iar luna este exceptionala prin el (ai nevoie de un filtru lunar care sa reduca din luminozitate). DSO am reusit pana acum sa observ M57 (Nebuloasa Dumbbell), M13, M42, mai chinuit dar s-a vazut M82 (nu am folosit nici un fel de filtru pt DSO), deci instrumentul are potential pentru inceput. 

Cat priveste montura stock eu sincer ca incepator nivel 0 am avut batai de cap cu aliniere, cu gasirea obiectelor pe cer, drept pentru care am achizitionat SH o montura Celestron Nexstar (undeva la 550 lei cu tot cu transport si vama) GT de pe net. Vad ca inca se mai vand:

http://www.ebay.com/itm/Celestron-Telescope-One-Arm-AltAz-Motorized-GT-Mount-with-NexStar-Hand-Control-/151226438621

Norocul meu a fost ca montura venit cu tot cu trepied si slot de prindere doar cu un picior la trepied defect si am mutat slotul de prindere pe trepiedul de la eq2 al tubului si am rezolvat problema.

Acum portabilitatea monturii cu GT este incomparabil superioara cu cea a EQ2, din cauza faptului ca la EQ2 ai de transportat atat capul monutrii cat si contragreutatile + bara (cca +5-6kg in plus), pe cand GT este usoara dar destul de rigida si incape intr-un rucsac mic. Geanta pe care o vezi in poza din link-ul postat de tine este pentru un tub optic mult mai mare (poate ma insel dar as zice ca este vb de un 10") si este o geanta destinata exclusiv tubului optic nu cred ca ti-ar incapea si montura si trepiedul acolo.  In cel mai bun caz folosind geanta pt 150mm poate reusesti sa infingi inauntru si trepiedul langa tubul optic. 

Alt avantaj al monturii GT este ca odata aliniata stai relax si faci sky surfing :) nu te chinui sa gasesti obiectele pe cer, bineinteles nu poti folosi montura decat la observatiile vizuale (fiind Alt-Az) dar poate faci o pana ecuatoriala :) si o transformi. Daca nu ma insel la sectiunea de vanzari aici pe forum era la un moment dat o montura de genul si vanzatorul oferea si o pana "home build".  

Cred ca am omis un "-" al GT-ului iti trebuie alimentare (traf 12V sau un battery pack care sa scoata 12V daca nu ai retea electrica unde il instalezi.

In alta ordine de idei monutra EQ2 cu motorul de urmarire nu iti da posibilitatea sa faci astrofotografie deci vei putea face doar observatii vizuale (dupa parerea mea, poate vine cineva si ma contrazice). 

Dat fiind cele de mai sus cred ca poti sa iti faci o idee despre avantaje si dezavantajele pe care le presupune telescopul de la "edigital". 

Daca mai ai nevoie de pareri (poate am omis ceva) intreaba:).