-----------------------------------
jimao22
15 Iun 2014 12:42

Camera QHY5-II L
-----------------------------------
Cu mai bine de un an in urma am hotarat sa-mi contruiesc singur un OAG ca si ultim pas in perfectionarea set-up-ului meu actual, pentru a elimina flexura diferentiala pe care am constatat-o de nenumarate ori pe parcursul expunerilor lungi. Pana la urma am si cumparat un OAG de la Telescope Service, cel facut de mine fiind prea lung ca sa pot ajunge cu camera in focus. 
Credeam ca asta e totul si acum ramane doar sa fac poze pe banda rulanta, dar intotdeauna mai exista un "dar"si acesta a fost in cazul meu neputinta camerei mele de ghidaj (un ORION SSAG) de a vedea orice stea prin "ochiul" mic al OAG-ului. Asa incat era nevoie de o alta camera, mult mai sensibila, care sa faca fata acestei cerinte. 
Initial ma gandeam la un ATIK 16, o camera buna, sensibila - dar care nu se mai fabrica si care este greu de gasit second-hand. Oricum, chiar si asa este destul de scumpa, pretul fiind undeva in jurul a 350-400 de euro.
Optiunile ramase ulterior (cel putin in mintea mea) au fost doua: Lodestar de la Starlight Express si QHY5II-L mono de la QHY. Prima ar fi fost alegerea mea initiala daca as fi avut fonduri suficiente la dispozitie, date fiind nenumaratele review-uri bune de care se bucura. In plus, 3 din astrofotografii buni de la noi au asa ceva (psemil, sabin fota si cmatei)  si recomandarile lor erau asisderea.
Inainte de intalnirea de la Lisa din vara asta, am avut o discutie telefonica cu URANUS7 care mi-a povestit cum un alt coleg de-al nostru de forum a comandat o  camera QHY5II-L mono direct de la QHY, profitand de faptul ca nu exista nici un reprezentant oficial la noi in tara si ca dupa discutiile avute, a obtinut un pret extrem de bun comparativ cu orice alt pret al acestei camere luate de oriunde din Europa. Asa ca am zis sa-mi incerc si eu norocul si am trimis un mail domnului Qiu Hong Yun, proprietarul companiei si dezvoltatorul acestor camere. Pretul pe care l-am obtinut nu a fost chiar asa de bun pe cat mi-as fi dorit, dar oricum a fost mult mai mic decat in orice alta parte as fi incercat, asa ca cu o zi inainte de plecarea la Lisa am facut in sfarsit comanda pentru camera QHY5II - L mono. QHY-ul m-a costat cu tot cu taxe si transport - in jur de 1000 lei (227 euro mai exact), cam jumatate din costul unei Lodestar.