-----------------------------------
H.E.Retic
25 Iun 2014 11:37

Info Obiectiv
-----------------------------------
Salut,

  De curand am salvat de la a fi aruncat la gunoi un obiectiv Vivitar din perioada 1972-74. Obiectivul (mai putin primul grup de lentile si ultimul) era plin de fungus, iar incercarile mele de a-l desface complet nu au dat roade desi a fost bagat in solvent si lasat la "inmuiat". Totusi primul grup de lentile (triplet) impreuna cu stratul antireflex sunt in regula, fara zgarieturi si strat antireflex curatat. Obiectivul are 60mm, f/D 3.5 (210mm focala).  Obiectivul a fost considerat la vremea lui printre cele mai bune (discutand de cele 3rd party), cu aberatii cromatice foarte mici. Pentru reducerea aberatiilor era recomandat un f-stop la 4.5. Aberatiile cromatice ar putea pe de alta parte proveni din grupul folosit la zoom sau cel de focalizare.
 Prima mea intrebare este ar fi daca stie cineva ce tip de constructie are lentila, pentru ca nu am vazut acest tip pana acum si a doua ar fi daca acest obiectiv poate fi folosit (doar triplet-ul) pentru a forma baza unei viitoare lunete pentru astrofotografie.
 Atasat e o poza cu obiectivul asa cum arata el, cat si un crop din manualul de service referitor la constructia triplet-ului.

Multumesc,

C.