-----------------------------------
larrylart
01 Feb 2007 01:08


-----------------------------------
Stau si ma gandesc ce sa intamplat cu aborigenii din Australia cand "desteptii" de europeni (cu mult superior tehnologic acelor triburi) au aprope distrus acesta civilizatie


Mda, bun contra-argument/exemplu aduci :) Acum e de dezbatut cit de mult erau mai evoluati tehnologic - sigur aveau armuri in unele cazuri arme de foc sau  o structura/strategie militara mai evoluata  dar in nici un caz nu ajunsesera sa isi puna problema paradoxului de arme de distrugere in masa unde chair ei insusi ar putea disparea.
Acum cred ca orice civilizatie care a evoluat suficient sa calatoreasca in spatiu a ajuns si a trecut prin o era atomica(sau similara) ca a noastra si au fost pusi fata in fata (la fel cum suntem noi acum) cu propria autodistrugere. Asta a facut pe multi dintre noi(chiar daca nu pe toti) sa vedem lucrurile si din alta perspesctiva, sa evoluam intr-un fel moral si sa incepem sa respectam toate formele de viata din jurul nostru. Ma rog chiar daca inca nu suntem acolo in totalitate din ce in ce mai multi oameni incep sa inteleaga asta. Caraterul uman a evoluat si evolueaza cu atit mai mult cu cit isi largeste orizontul de cunoastere. SI cred ca acesta evolutie e orientata mai degraba in directia de a suprima instictul de distrugere.


eu zic ca odata ce v-om face contact cu o civilizatie extraterestra ar reprezenta un sfarsit pentru noi daca intradevar aceea civilizatie e mult superioara... 


SI ce ar avea ei de castigat din asta? Hai sa studiem cateva posibilitaiti avansate in scifi:
- Resurse? Nu prea e credibil - minerale se gasesc in spatiu cosmic (pe care oricum il strabat ca sa ajunga aici) mult mai des si usor de exploatat decit elementele vii. Poate vin pt petrol? :) - cred ca au trecut de mult de faza asta si navele lor nu merg pe benzina :)
- Spatiu habitabil ? Statistic exista mai multe planete cu viata la nivel jos  care nu au evoluat in inteligenta "superioara". Deci la fel ca in cazul resurselor nu face sens sa se lege la cap - probabil e mai usor sa colonizeze o planeta gen marte care probabil exista intr-o abundenta mult mai mare decit cele are au evoluat viata.
- Sa ne foloseasca pe noi ca mana de lucru? Nici atit. Noi acum folosim din ce in ce mai mult roboti - sunt mult mai eficienti. Peste cativa ani e foarte probabil ca majoritatea operatiunilor sa fie facute de roboti - deci foarte probabil ca ei au deja asta - cu atit mai mult cu cit cred ca nu se poate construi tehnologie spatiala fara ei. Ce sa faci cu oameni? se imbolnavesc, nu au cef sa lucreze, au nevoie de conditii speciale etc.

Orice ce intentie are un scop - iar in cazul asta nu vad decit una care ar putea face sens - curiozitatea (bine si asta daca nu cumva viata e o evolutie banala care se repeta relativ la fel peste tot in univers). Iar in cazul asta mai bine stau acolo si observa decit sa intervina.

Larry