-----------------------------------
Erwin
27 Iun 2014 01:19


-----------------------------------
Se întâmplă că am găsit &#537;i eu un astfel de obiectiv, care pare a fi similar cu cel de Vivitar conform schemei prezentate, bun de aruncat, gata desfăcut, l-am prezentat pe topicul lui Tamasflex, Homemade optics... 

Am privit cu un ocular de 20mm numai prin dubletul din fa&#539;ă &#537;i cromatismul este foarte puternic, doar dacă am folosit &#537;i a treia lentilă din triplet s-a corectat &#537;i imaginea este clară &#537;i destul de bună pentru o lunetă însă focala se reduce semnificativ. Am impresia că dubletul lipit se ocupă doar de anumite lungimi de undă, lentila a treia din grup este cea care elimină cromatismul efectiv. Dubletul este mai întunecat la culoare &#537;i înnegrit pe margine, ini&#539;ial am crezut că e o singură lentilă apoi am remarcat cele 4 reflexii &#537;i marginea îngustă a lentilei frontale. A treia lentilă este albă. Nu mă pricep la sorturile de sticlă a&#537;a că nu &#537;tiu ce fel ar putea fi.  

Am reu&#537;it să găsesc &#537;urubele &#537;i a&#537; putea să îl refac după o cură&#539;are temeinică, l-am montat de probă &#537;i imaginea este mai bună decât doar cu tripletul, evident contează &#537;i faptul că nu l-am pus într-un tub ci l-am &#539;inut în mână iar la focala a&#537;a scurtă colimarea devine critică. Deocamdată mecanismul de zoom aga&#539;ă, trebuie să văd ce-i cu el, dar am decis să-i dau o &#537;ansă, nu neapărat pentru foto ci ca lunetă grab&go.