-----------------------------------
StarChild
05 Iul 2014 11:11


-----------------------------------
Am scos aseara luneta in fata blocului sa trag cu ochiul la Luna..... si sa testez ocularul de 7.5mmm proaspat achizitionat.

Pot spune ca am fost impresionat de detalii, sharpness la 80x marire, practic Luna umplea cam 90% din camp.Craterele perfect conturate, umbra "muntilor" clar definita, se vedea bine "lumina cenusie" de pe partea umbrita a Lunii. Contrast foarte bun. Acuma e drept ca diagonala e o dielectrica Lacerta, focuserul e Baader Steeltrack, montura e Vixen Porta 2, deci doar obiectivul si "duda" mai sunt originale la ea.

Ce m-a frapat, ma asteptam sa fie mai deranjant cromatismul, fiind vorba de marire mai mare, mai ales la marginea campului, dar asa ochiometric pot spune ca e mai putin vizibil decat prin Ethos. Deci cu Takahashi LE 7.5 la 80x cromatismul e mai slab vizibil decat prin Ethos 13 la 46x ...  interesant ptr mine...  la sharpness sunt similare, nu am vazut diferente intre ele, dar la cum gestioneaza aberatia cromatica, Takahashi e in fata. Mentionez ca vorbesc de AC cu luneta full aperture , daca o diafragmez imaginea e chiar curata. Nu am folosit filtrul semi apo la nici un ocular.

Poate reusesc in seara asta sa testez "ochiularul" si  cu telescopul mare pe un Saturn sau ceva de genul. Sunt tare multumit de lunetica asta, da' am noaptea niste fantezii cu un 150 F4.6 cu tub si parasolar de fibra de carbon, focuser pe 3", o montura home made gen Vixen T-Rex cu GoTo ..... :-).... ooops, am zis prea multe .... povestesc eu mai pe larg in alt topic :-)