-----------------------------------
ovidiuv
09 Iul 2014 10:35


-----------------------------------
Cate campuri PS1 (cate CCDs si cate grade patrate) se aloca fiecarei echipe din asta?

E vorba de imagini Pan-STARRS 1 (PS1 - primul telescop 1.8m din cele 4 proiectate), da? Ca idee, nu cred ca PS are nevoie de amatori ca sa descopere NEOs, ci doar de si mai multa vizibilitate, ei fiind deja nr. 1 in lume cu doar 15% fosta alocare (pana in martie) pentru NEA survey, proportie care a crescut din martie la 100% thankis to noile fonduri NASA/Obama pt NEO surveys pana pe la 150m diam, accesibili unui 2m). 

Insa si ei cunosc foarte bine ca un om poate detecta mai multi/foarte putin vizibili NEAs (pe un volum mic de date) decat o masina/computerele, pana pe la S/N~1.5 fata de masina PS care merge doar pana la S/N~5 (parca), deci este foarte probabil ca in fiecare camp sa se mai descopere cate un NEA cu amatorii/studentii, prin aceasta initiativa pompoasa sub marca ONU.. 

Deci PS1 si in curand si PS2 vor detine suprematia pe multi ani de aici inainte (min vreo 10 cred, pana va apare LSST-ul 8m), dupa ce vreme de doua decenii tot americanii au fost singurii care au pus osul la treaba cu cele 5 surveys care-au descoperit cca 98% din toti cei ~10.000 de NEAs accesibili cu telescoape din clasa 1m. In vreme ce europenii raman zero taiat in patru la capitolul NEO surveys! :(

EURONEAR nu-si propune surveys ci doar follow-up si recovery de importanti si mai slabi V>22 NEAs (pe care surveyurile nu le pot face) in limita extrem de putinului timp primit de la time allocation committees pe INT (din care pana acum doar cel spaniol s-a dovedit ceva mai prietenos, in vreme ce cele englez si oladez mereu mi-au respins proposalurile), si cu un telescop vechi de 5 decenii si-o camera lenta de peste doua decenii... Deci aceasta descoperire 2014LU14 am facut-o intamplator, dar desigur ne bucuram foarte mult pentru ea! (iata c-am reusit sa divaghez subiectul! :)

In fine, va rog sa ne tineti la curent cu proiectul asta de search in arhivele PS1, as fi foarte curios cam care-i statistica om versus computer (descoperiri NEAs) per square degree PS1!