-----------------------------------
aandrei
15 Iul 2014 18:42


-----------------------------------
Dupa ce am folosit o vreme luneta, a inceput sa fie evident ca nu este "optimizata". Campul este iluminat perfect dar fiindca NU am focus cu o diagonala, trebuind sa privesc numai in lungul tubului, stateam mai mult in pozitiile "sarpele" si "crocodilul" si terminam sesiunea fiindca ma durea gatul.
Schimb atunci caietul de sarcini:
Sa pot folosi o diagonala - obligator
Sa pot folosi FF/FR 0.85x - obligator
Sa pot folosi oculare de 2" - facultativ
Sa am camp iluminat 100% cat mai apropiat de diagonala senzorului de 1/2"

O diagonala de 2" adauga cam 12 cm
O diagonala de 1.25" adauga cam 7 cm
Tubul taiat al focuserului este lung de 8cm si are o cursa de 3,5 cm.
Camera CCTV ajunge in focus cam la 1,5 cm mai departe decat ocularul - backfocus
FF/FR are nevoie de circa 10 cm mai aproape decat ocularul - infocus.

Tinand cont ca diferenta de 10 cm este cam cat adauga o oglinda diagonala, sper sa gasesc o lungime a tubului la care permite functionarea in toate aceste conditii - atunci as putea definitiva solutia cu un tub sudat.

Faptul ca tubul focuserului este taiat nu este rau, desi imi limiteaza cursa; un tub original, de 18 cm plus o diagonala ar fi facut IMPOSIBILA folosirea intregii arii a obiectivului, chiar si doar in centrul imaginii - lungimea drumului optic dupa diafragma capatului interior al focuserului ar fi fost de 18+7 cm (diagonala de 1.25)" =25 cm (sau 30cm cu diagonala de 2").

Cu focuserul original m-as incadra teoretic (dar practic -NU) intrucat daca diagonala de 1.25"  ar fi montata in focuserul extins la maximum, as avea teoretic un punct iluminat 100% in centru, cu calculul facut la diametrul EXTERIOR al focuserului. Orice introducere a focuserului in corpul lunetei ar conduce la micsorarea diametrului folosit al obiectivului. Am o luneta SW ST 80/400 care, construita asemanator cu aceasta, cred ca are un diametru util al obiectivului de 70mm prin diafragmarea produsa tot de catre capatul interior al focuserului.

Cea mai usoara metoda pentru a aprecia daca este folosita toata aria obiectivului este sa montam in focuser (diagonala) fixat la infinit, un capacel gaurit in centru. Daca vedem gaura, tangent cu marginea obiectivului, centrul este iluminat 100%. Cu cat aria vizibila in jurul gaurii - privind tangent cu marginea obiectivului este mai mare - cu atat avem camp iluminat 100% mai mare.