-----------------------------------
Niky360
20 Iul 2014 12:31


-----------------------------------
Am reusit sa reobserv cometa la mai bine de 2luni si jumate distanta fata de ultima observatie :).
Am urcat la casa liftului in jurul orei 3:25, din pacate nu am acces la terasa blocului asa ca a trebui sa vad cometa printr-un geam cu grilaj asa ca apertura utila a fost diminuata.
Pana in ora 4 cometa nu s-a lasat vazuta,iar la ora 03:59 am reusit sa zaresc ceva langa steaua AlNath(&#946; Tau) folosind ocularul de 25mm. Schimband cu cel de 10mm, cometa parca arata si mai bine.
Coama de 2' , DC=5 , magnitudinea ma feresc sa o estimez avand in vedere conditiile extreme de observare, astept pana cand se va vedea inainte de crepuscul.
In intervalul 04:00-04:20 cometa s-a vazut cel mai bine in jurul orei 04:14, perioada in care altitudinea cometei s-a modificat de la 11° la 14°, iar la ora 04:14 cometa era la 13° altitudine.
Intre 04:20-04:35 am incercat sa o pozez afocal.. din pacate nu am motorase asa ca nu a iesit cine stie ce, dar cometa este acolo. Foto pare mai palida fata de vizual, desi teoretic ma asteptam sa iasa mai bine:)).

PS: pt. cine se intreaba cum am reusit sa tin aparatul la ocular, simplu, nu l-am tinut, l-am pus pe trepied in asa fel incat obiectivul aparatului sa stea perpendicular pe ocular neajutandu-ma de vreun adaptor.