-----------------------------------
jimao22
21 Iul 2014 21:41


-----------------------------------
Focusarea pe o stea suficient de luminoasa si achizitia de cadre principale am sa le tratez impreuna, facand referire aici la un articol de pe blogul meu, de unde am sa iau toate imaginile si datele ce le voi expune in continuare. 
Asa, stranse aici, toate aceste date vor insemna pentru cei ce vor sa deprinda ceva din astrofotografie mult mai mult decat particica expusa de mine separat acolo.

Deci...
Inainte de a incepe sa achizitionam datele principale (cadrele light - de lumina, luminanta, Ha, etc - cum vreti sa le ziceti si ce sunt ele), va trebui sa mai facem o interventie pregatitoare importanta la telescopul nostru (presupunand ca este un newtonian, un Mak sau un SC - la lunete nu prea e necesar).

Este vorba de colimarea telescopului. Colimarea telescopului este pentru acesta ceea ce este pentru o chitara &#8211; acordarea ei. Neacordata fiind, chitara va scoate niste sunete jalnice,  asa cum si telescopul  necolimat fiind, vor rezulta imagini de slaba calitate. Ce inseamna colimarea?

Colimarea este procesul de aliniere a axelor intregului tren optic, de la obiectiv si pana la ocular, astfel incat toate acestea sa aiba axa optica comuna. Colimarea poate fi mai simpla sau mai complicata, depinzand de tipul instrumentului folosit.  Intrucat telescoapele newtoniene sunt cele mai des folosite de amatori si sunt si cele mai usor de decolimat/colimat, am sa fac referire la acestea in cele ce urmeaza.

Metoda cea mai folosita si cea mai simpla de colimare este aceea in care se foloseste o raza laser. Pentru aceasta se foloseste un laser-colimator asezat in locul ocularului, care tinteste cu o raza laser catre secundara telescopului. Aceasta deviaza raza catre oglinda primara, mai exact catre centrul acesteia, notat cu un cerculet vopsit, raza care se reflecta din nou inapoi catre secundara si apoi inapoi catre laserul collimator. Ideea este ca raza sa se intoarca exact de unde a plecat, asta insemnand ca axele sunt aliniate.

Pentru a face reglajul corect, se actioneaza asupra suruburilor de reglaj ale oglinzilor (secundara si primara), pana se obtine efectul dorit.