-----------------------------------
jimao22
21 Iul 2014 21:49


-----------------------------------
Metoda nu este insa perfecta si motivul este destul de simplu. Daca din nefericire, oglinda secundara nu este pozitionata chiar in axa fizica a telescopului ci este dezaxata, putem face ca raza de lumina a laserului sa se intoarca exact de unde a plecat, cu mentiunea ca oglinda primara va trebui sa fie inclinata (cu axa optica deviata fata de axa tubului telescopului). Din acest motiv, lumina care vine de la stele (aliniata fiind la axa telescopului) va fi deviata incorect catre secundara, avand ca efect aparitia unor erori optice nedorite. Pentru a compensa acest efect, se foloseste tot mai mult asa numita colimare cu un Barlow-laser-colimator, care evita greselile de colimare datorate pozitionarii incorecte a secundarei. Este o metoda mult mai precisa, iar expunerea de motive si felul in care se face este prezentata aici - http://www.cameraconcepts.com/barlowed%20laser%20collimation.pdf .

Cea mai exacta metoda, sau cea folosita de obicei la finalul unei operatiuni de colimare cu laser sau cu laser si Barlow este colimarea pe stea. Aceasta se face uitandu-ne catre o stea IN focus, si IN AFARA focusului, la o marire foarte mare, folosind pentru aceasta un ocular cu distanta focala cat mai mica. In acest fel apar cercurile de difractie in jurul stelei si prin aprecierea formei acestor inele putem stabili daca telescopul este colimat sau nu.

O metoda electronica si de mare precizie de colimare pe stea este folosind softul METAGUIDE. Doar ca avem nevoie de o camera sensibila si care sa poata face si achizitie video (gen DBK / DFK, ASI sau QHY5II). Poate am sa exemplific mai tarziu aici sau in alt topic cum se face aceasta colimare, folosind METAGUIDE, dupa ce ma lamursc eu in primul rand (trebuie sa recunosc ca nu am facut niciodata asta pana acum).