-----------------------------------
katran
22 Iul 2014 08:51


-----------------------------------
In primul rand , multumesc pentru postari , apreciez . 
Apoi ... s-o luam pe rand . 

Evident ca este nevoie de 2 axe de rotatie ... aici n-am reprezentat decat un concept ( nici macar 
original ) de ansamblu mecanic folosibil in domeniul mecanic relativ astronomiei . Nu am reprezentat 
aza de rotatie azimut pentru ca inca nu mi-a trasnit nici o idee ...inca . 

La scara schitelor , placa port-instrument ( cea care efectiv basculeaza ) are cam 300x200mm , la 
o grosime de 20mm , duraluminiu seria 6061 T6 ( MIC-6 ) / cu suprafetele rectificate . Din proprie 
experienta , pot sa spun ca ansamblul desenat poate suporta in jur de 20-25Kg , fara sa simta . 
N-am reprezentat de asemenea surubul de actionare ( surub cu bile ) ... Acesta , actionat corect 
de un stepper de 1-2N/m printr-un drive digital , poate impinge fara probleme pana la 50Kg ... 

Intrebare : de ce asa avea nevoie de mai mult de 70 de grade rotatie pe altitudine ( cu conditia 
sa pot aduce " tunul " vertical ( la 90 ) , din moment ce exista rotatie de azimut completa ( 360 ) ?
( repet , n-am reprezentat tocmai aceasta rotatie ) 

Raportul de care se vorbeste este intr-adevar o problema ... dar teoretic , nu trebuie rezolvata 
de utilizator , ci de controller , nu ? Nu ma pricep absolut deloc la programare , dar am inteles 
ca Arduino chiar asemenea probleme rezolva ... Sunt nitel in ceata la acest capitol , dar poate 
sunt colegi care sunt mai bine pregatiti si pot sa ne lumineze ... 

Marea problema este precizia rotatiei/deplasarii ... Chiar folosind componente extrem de precise , 
eu nu pot sa " scot " precizii de ordinul nanometrilor ... pur si simplu nu este posibil . Pe de alta 
parte , as vrea sa inteleg cum se obtin totusi aceste precizii folosind monturi comune ( EQ AZ ) ? 
Ce sisteme de miscare sunt implementate ? Worm gear ? Timming pulley ? What ? 

Cred ca n-am sapat suficient , mai trebuie ...