-----------------------------------
katran
23 Iul 2014 10:02


-----------------------------------
Pentru vizual &#537;i început NU ai nevoie de montură ecuatorială, e overkill. Este suficientă o montură simplă, alt-azimutală. O po&#539;i controla lini&#537;tit cu &#537;uruburi normale, nu ai nevoie de melc-roată melcată decât dacă vrei s-o motorizezi. Roata melcată trebuie să aibă mult mai mul&#539;i din&#539;i, de preferat peste 100. NU se folosesc niciun fel de angrenaje intermediare care introduc jocuri &#537;i erori periodice de urmărire. Eventual se folose&#537;te o curea din&#539;ată pentru cuplajul la motor ca primă treaptă. N-ai prevăzut niciun ambreiaj. Când alegi zona de cer unde vrei să te ui&#539;i te plictise&#537;ti până învâr&#539;i la roată, a&#537;a că angrenajul melcat trebuie să poată fi scos din uz pe timpul orientării &#537;i repus pentru urmărire. 

Fă o montură simplă mai întâi, vezi cum se mi&#537;că &#537;i ce probleme ridică. Lasă ecuatoriala pe mai târziu. Succes!

Vreau neaparat s-o fac , nu-mi strica placerea ...
Este clar ca e nevoie de un sistem de deplasare rapida ... foarte corect , multumesc . 
M-am mai documentat in legatura cu seturile melcate , unul de calitate ( Byers ) costa minim 250USD ... 
poate reusesc sa adaptez niste reductoare " right angle " cu raport 100:1 antibacklash ... alea sunt 
mai ieftine , complet inchise , suporta sarcini mari ... plus ca pot fi motorizate foarte simplu ... 
Sapam , ca si asa e urat afara ... 

cheers.