-----------------------------------
dragos.n
31 Iul 2014 00:07


-----------------------------------
La o montura cum este EQ5, si similare, roata melcata are 144 de dinti. Si pentru vizual, mai multa demultiplicare nu este nevoie. Din pacate, ansamblurile melc roata melcata de precizie costa cat o montura, sau pe aproape. Pentru miscarea libera, se poate face ceva gen ambreiaj cu blocare printr-un surub.

Din ce monturi am desfacut pana acum, se folosesc in general rulmenti cu role conice, deoarece iti dau precizie la mentinerea pe pozitie a axului mult mai mare decat la alte tipuri. Si elimina necesitatea unor rulmenti de presiune, care sa impiedice alunecarea axului. Daca insa ai precizie la prelucrare si pozitionare, si materiale adecvate, bronz grafitat spre exemplu, se poate face o montura doar pe lagare. Iar pentru vizual, chiar si cu lagare din teflon merge, daca ai axe suficient de solide, si actionare fina.

Si pentru ca mi-am adus aminte. Fata de angrenajele dintate in unghi, ansamblul melc roata melcata are avantajul ca actionarea se poate face doar de la melc la roata, si astfel telescopul nu fuge din directie cand vrea el.