-----------------------------------
zoth
03 Feb 2007 08:44


-----------------------------------
Am impresia ca s-a trecut prea usor peste semnificatia limitarii pupilei de iesire la un instrument astronomic.
Haideti sa interpretam relatia scrisa mai sus si sa vedem la ce concluzii duce ea:
Ep=Df/F unde vedem imediat ca D/F reprezinta inversul raportului focal al instrumentului deci putem scrie Ep=f/R si de aici f=EpR.
Ce ne spune aceasta ultima relatie?
Ne spune ca pentru o pupila de iesire limitata la valoarea Ep toate instrumentele cu raportul focal R vor fi limitate la o valoare maxima f a ocularului folosit.
In cazul nostru, pentru o limitare de 6 mm a pupilei de iesire, aflam ca TOATE instrumentele cu raportul focal=5 vor fi limitate de folosirea unui ocular cu focala maxima de 30 mm.
Nimic extraordinar pana aici, dar haideti sa vedem daca toate instrumentele cu acelasi raport focal=5 vor vedea la fel sau vor vedea acelasi lucru in aceste conditii?
Vom alege trei modele la intamplare, 300/1500 (instrumentul lui Mircea), 150/750 si 100/500.
In primul caz vedem ca magnificatia minima ce se poate folosi este M=F/f=1500/30=50x. Asadar Mircea v-a putea folosi pe instrumentul lui o magnificatie minima de 50x pentru o pupila maxima de iesire de 6 mm.
Daca luam o valoare medie a campului unui ocular egala cu 70 grade observam ca acest instrument va avea la cer un camp real de 70/50=1.4 grade maxim.
Pentru instrumentul de 150/750 vom avea magnificatia minima de 750/30=25x si un camp la cer cu acelasi ocular de 70/25=2.8 grade.
Pentru instrumentul de 100/500 vom avea magnificatia minima de 500/30=16.7x si un camp la cer cu acelasi ocular de 70/16.7=4.2 grade.
Iata ce diferente mari intre niste instrumente cu acelasi raport focal limitate la o pupila de iesire anume.
(toate aceste aspecte ar trebui studiate inainte de cumpararea unui instrument).

Ca o concluzie se poate spune ca e foarte greu sa testezi anumite oculare pe instrumente diferite cu acelasi raport focal si sa obtii aceleasi rezultate.

Eu nu as recomanda hyperion. Am avut ocazia sa testez aceste oculare de vreo 3 ori pe un dobson Meade de 10" tot F/5 si nu am fost multumit. La marginea campului stelele erau alungite si aveau si putina culoare. Ocularele erau de 2". 

Eu cred ca sarpe a testat cu aceasta ocazie mai degraba optica telescopului si mai putin calitatea ocularelor si de aici cred ca s-a nascut o concluzie pripita.
Este pripita pentru ca unii ar putea sa inteleaga ca ocularele Hyperion nu sunt bune, lucru care nu este adevarat.
Si mai este pripita pentru ca la testarea ocularelor se foloseste de obicei optica de calitate, nu optica Meade (foarte slaba calitativ).
Pentru lamurire a se vedea testele prezentate de Hans.