-----------------------------------
Alex Gaina
13 Aug 2014 13:06

EMINESCU- ASTROFIZICIANUL IN BASRABIA
-----------------------------------
Si in Basarabia se gasesc oameni de stiinta, care, dupa parerea mea, supraapreciaza geniul stiintific al lui Eminescu. Din randul lor fac parte D-nii
Ion Holban, Dr. in fizica si matematica, fost doctorand la Instiutul unificat de cercetarui nucleare (Dubna), autor a catorva publicatii din domeniul fizicii corpului solid, dar si

http://catalog.bnrm.md/opac/bibliographic_view/436162?pn=opac%2FAdvancedsearch&q=all_authors%3AHolban%2C+Ion#SEARCH_LIMIT=20&bibliographic_level=all&limit=20&material_type=all&ob=asc&q=all_authors%3AHolban%2C+Ion&s_source=local&sb=relevance&start=0&view=CONTENT&wi=false

http://catalog.bnrm.md/opac/bibliographic_view/472941?pn=opac%2FAdvancedsearch&q=all_authors%3AHolban%2C+Ion#SEARCH_LIMIT=20&bibliographic_level=all&limit=20&material_type=all&ob=asc&q=all_authors%3AHolban%2C+Ion&s_source=local&sb=relevance&start=0&view=CONTENT&wi=false

precum si Ion Dediu, academician, Dr. hab biologie, autorul unei valoroase enciclopedii ecologice, dar si un entuziast exagerat , dupa parerea, mea a intuitiei stiintifice a lui Eminescu. Domnia sa, considera, ca Eminescu i-a intrecut pe multi dintre fizicienii secolului XX in ceea ce priveste conceptia cosmologica. Intr-un rand mi-a comunicat, ca a discutat chiar cu Steven Hawking si i-a aratat britanicului asupra valorii  cosmologice a uneia dintre scrisorile lui Eminescu.


Nu stiu daca o fi asa, dar parerea mea personala este, ca
1) stiinta incepe acolo unde sunt formule
2) valoarea unei ipoteze teoretice poate fi confirmata, sau infirmata doar de experiment, sau observatie. Experimentul si Observatia sunt judecatorul de ultima instanta a unei ipoteze fizice.

Poezia "La steaua"  ma trimite pe mine personal la experimentul lui Romer dar si la concluzia destul de importanta pentru un copil, cel putin, ca viteza luminii este foarte mare, dar finita!!!! Viteza luminii este extrem de mare in comparatie cu viteza avionului, sau a rachetei, sau chiar a sunetului (vezi-  fulgerele), familiare in  sec. XX, dar este totusi finita.   Este foarte important sa intelegem, ca o viteza de 300000 km/sec, este foarte mare in comparatie cui o viteza de circa 10-30 km/sec, care sunt obisnuite in lumea sistemului solar. 

Ca sa fiu mai explicit, in ceea ce priveste poezia eminesciana:

este suficient sa scriem

                          c=s/t

ca am trecut de la literatura la fizica. 

Daca nu o fi asa Romer ne va judeca.