-----------------------------------
dcristi
14 Aug 2014 00:38

Proiect - DOB SW / stepper
-----------------------------------
Initial am vrut sa postez aici dupa ce termin proiectul. Vad ca treaba se complica asa ca o sa scriu pe masura ce mai termin cate o etapa.

Putina istorie: De cand am schimbat telescopul (12" cu 16") am fost incantat de sistemul goto. Tot sistemul mecanic e schimbat fata de cel de 12". Gasea obiectele perfect si le tinea in ocular chiar si 30 minute. Insa atunci cand folosesc puteri mari, caci asa vanezi planetele, am vazut ca imaginea are un tremur enervant cam de 10-20 arcsec/sec. Am dat vina pe seeing. La Jupiter nu m-a deranjat caci la 100fps mai scapi de problema. Dar, chiar si asa, parca ma asteptam la mai mult.
La Saturn, unde mergi cu fps mai mic, nu mi-a placut niciodata rezultatul final. Tot pe seeing am dat vina caci sezonul asta, si urmatoarele, Saturn o sa fie jos de tot.
Am zis ca incerc si M57 ca-i sus de tot si turbulenta ar trebui sa fie mica. Cu cel de 12" am avut un rezultat bunicel la expuneri de 1 sec. Foloseam cam 2 cadre din 3. Cu asta de 16" am folosit cam 1 cadru din 5 si nici ala parca nu era bun.
De atunci am inceput sa am banuieli ca ceva nu lucreaza bine. Am "ascultat" zgomotele facute de montura si nu parea ca miscarea ar fi uniforma pe axe. 
Bun zic - hai sa ungem hardughia ca nu aluneca bine. O fac bucati, pun vaselina cat incape, si ies la produs. Daca incercam sa imping cu mana de tub, pe orice axa, nu parea sa aiba blocaje pe undeva. Parca ar fi urmarit ceva mai bine dar nici pe departe asa cum ma asteptam. Ca sa-l pot mentine in cadru pe Saturn trebuia sa filmez la 800x640 cand planeta ocupa cam 1/3.

Pun si un film demo cu un crop din film. Cam asa juca imaginea.