-----------------------------------
Erwin
14 Aug 2014 17:54


-----------------------------------
Ah, dacă ziceai de la început care e scopul nu te băteam la cap cu lemnul... &#536;i mie mi s-a urât de cât praf am înghi&#539;it anul trecut la construc&#539;ia unui telescop. Dar asta-i altă poveste... :)

Dacă prevezi dispozitivul (nu pot să-l mai numesc trepied, că e de fapt altceva) cu un sistem de blocare în pozi&#539;ie care să anuleze toate jocurile din cuplaje, ghidaje, balamale când este strâns atunci s-ar putea folosi &#537;i la foto. Balamalele unui trepied de teodolit sunt bazate pe buc&#537;e elastice cu strângere pe bol&#539;, practic fără joc. La trepiedul metalic ai acea tavă triunghiulară pentru oculare cu gaură la mijloc care rigidizează picioarele în pozi&#539;ie când strângi &#537;urubul central. Ar fi bine ca &#537;urubul cu bile să fie central &#537;i să ai patine pe cele 3 laturi. A&#537;a cum este acum va trage u&#537;or într-o parte, nu mult, dar vizibil la ocular. 

Legat de observa&#539;iile vizuale cu montura az cu trepiedul coborât &#537;i cu el urcat s-ar putea să pierzi obiectul din câmp până faci mi&#537;carea de ajustare pe înăl&#539;ime.