-----------------------------------
theogon
16 Aug 2014 18:47


-----------------------------------
Obstrucția mare (la GSO RC 45%) diminuează contrastul. La astrofoto acest fapt nu contează în mod deosebit pentru că sunt alte criterii mai importante cum ar fi câmpul iluminat al imaginii (care implică o secundară mai mare). Pentru contrast sunt modalități de creștere, specifice programelor de prelucrare (pentru planete - Registax: wavelets  și sharpness plus toaletare cu Photoshop)
La vizual contrastul mic nu se poate corecta , de aceea majoritatea instrumentelor pentru public sunt optimizate pentru vizual prin scăderea dimensiunilor oglinzii secundare -nu vei avea un câmp lumiat 100%, dar ochiul compesează acest neajuns.
Instrumentele fără obstrucție cum sunt refractoarele au un contrast superior tuturor reflectoarelor.
Sistemul mak cass (reflector catadioptric  pe care ți l-am și recomandat) oferă o obstrucție mai mică (caa 25% din diametru) și furnizează imagini mai contrastante decât SC (32-36%) care are un contrast mai bun decât RC GSO (45%) (considerate toate de aceiași apetură)
Totuși la mak datorită focalei mari, câmpul imaginii va fi mic și  unele obiecte DSO nu vor încăpea în câmp (Adromeda, Pleiadele, Roiul dublu Perseu), dar foarte multe alte obiecte de cer profund au dimesiuni unghiulare mici și le vei putea zări în întregime.
Pentru detalii apertura joacă un rol hotărâtor de aceea cumpără-ți un instument mai mare.
N-am vorbit nimic despre refractoare. Ele oferă o calitate deosebită a imaginii, neegalată de reflectoare (un ED SW de 100 F9 furniza la Saturn imagini mai bune decât un N de 200 aproximativ cu aceiași focală, doar că în N imaginea era mai luminoasă și se vedeau doi sateliți în plus - instrumente puse în paralel în curtea firmei)
Dacă vrei să fii în cunoștință de cauză, la rubrica rewiev-uri ai câteva descrieri la N, la mak, la MN (maksutov newtonian- despre 
Sper ca opiniile mele să-ți fie de folos