-----------------------------------
jimao22
16 Aug 2014 22:32


-----------------------------------
Am sa resuscitez acest topic fiindca tot timpul sunt lucruri interesante de vazut pe cer, chiar si fara un telescop la indemana.
Ultimele 2 saptamani mi-am petrecut aproape toate noptile la observator si dupa cum probabil unii dintre voi isi amintesc, am un pat instalat acolo, vis-a-vis de biroul de lucru. Acolo stau si ma uit la cer cat timp telescopul pozeaza, asa ca am avut ocazia sa privesc cerul mult mai mult decat as face-o in conditii normale.

Acum 3 nopti, pe cand priveam astfel, un satelit (probabil) a traversat cerul de la Est la Vest, avand o viteza nu mai mare decat ar avea-o un satelit obisnuit. Ce a fost foarte interesant insa, a fost ca dupa momentul cand a trecut de zenit, intensitatea sa luminoasa a crescut mult si culoarea sa a devenit rosie, dupa care a scazut usor in intensitate, a redevenit alb si a disparut usor, usor. E destul de ciudat acest fapt, dat fiind ca se indrepta catre apus si in mod normal ar fi trebuit sa ramana vizibil pana disparea spre orizont, el venind din zona conului de umbra al Pamantului catre zona luminata de Soare. Perioada de timp cat a durat lumina rosie nu a fost mai mare de 2-3 secunde.

O alta chestie interesanta am vazut aseara. Desi erau nori la apus si prognoza nu a fost deloc buna pentru observatii, am stat la observator si am urmarit un film, acoperisul fiind deschis pentru orice eventualitate. La un moment dat, uitandu-ma pe cer catre Est, am vazut un spectacol magnific: niste nori foarte bine conturati, erau luminati din spate de Luna care tocmai rasarise de vreo ora, astfel incat marginile superioare ale norilor erau perfect conturate de lumina Lunii (care nu se vedea), iar razele Lunii ascunse dupa nori se rasfirau ca un evantai  pe cerul plin de stele de deasupra norilor. Era o imagine de basm - unul din putinele momente cand as fi dorit cu adevarat sa am un DSLR ca sa surprind ceea ce vedeam.
Pe cand admiram privelistea ce se desfasura catre Est, in Nord-Est, cam la inaltimea Capellei care tocmai se ridica dinspre orizont (era cam 11:30-12:00 PM) un "fulger" a luminat cerul in directia respectiva. A fost ca un blitz punctiform, care a luminat cerul in zona respectiva (unde nu erau nori).  Numai ca sursa de lumina nu era pozitionata nicidecum la nivelul solului ci s-a vazut distinct, in aer.
Singura explicatie logica ce-mi vine in minte este ca ar fi putut sa fie un bolid care avea vectorul vitezei indreptat chiar spre  mine.

Oricum, cerul este plin de surprize si chiar si asa, cu toata supravegherea electronica din zilele noastre, o multime de fenomene ciudate sau interesante pot fi vazute de catre niste observatori atenti si inraiti ai sai.