-----------------------------------
ovidiuv
19 Aug 2014 14:38


-----------------------------------
Salut,

Avem acum si animatia si pozitia pe orbita a celui de-al treilea NEA descoperit de EURONEAR (in principal chilianul Farid Char) pe telescopul INT de curand:

http://euronear.imcce.fr/tiki-download_file.php?fileId=507
http://euronear.imcce.fr/tiki-download_file.php?fileId=506

Toate trei au fost descoperite catre dimineata (din intamplare sau poate din evitare a survey-urilor mari care scaneaza cerul mai mult in jurul opozitiei?)

Altceva mai trist acum: din pacate tot recent (in 4/5 august) am avut si-un esec de care va comunicam si aici... Dupa ce Lucian Hudin (gata-gata sa "loveasca" din nou!) descoperise un foarte rapid obiect (miscare aparenta 11"/min) ce lasa lungi trails, in ciuda insistentelor mele de a-l reobserva urmatoarea noapte pt doar 15min pe INT (acceptate desi neoficial pe INT de catre un observator spaniol ce observa pe timp international), din pacate respectivul obiect nu a reaparut in nici unul din cele 3 campuri vecine observate de INT (din cauza nesigurantei orbitale am observat cele mai probabile trei), din care cauza noaptea urmatoare practic nici un alt telescop (desi am solicitat neoficial chiar Blanco 4m/DECam) nu l-a mai putut recupera! Din aceasta cauza, acest NEA botezat de Lucian EUHT400, probabil un obiect mititel (cateva zeci de metri) dar care a trecut foarte aproape de Pamant (comparativ cu distanta la Luna sau poate chiar mai putin) a fost
pierdut! :(

Ca sa minimizam aceste cazuri pe viitor (din cauza ca INT nu-l putem accesa oricand - trebuie ca WFC sa fie montata si nu cealalta camera spectrograf, mai trebuie ca observatorul sa accepte sa ne dedice max 1hr din timpul lui, sa fie spaniol sau acum englez, sa nu foloseasca mai mult de 6 filtre narrow-band, mai trebuie ca seeingul sa fie bun, conditii dark - fara Luna pe cer, etc...) - din pacate asta-i viata de acces la un telescop in lumea profesionista :( actualmente lucrez la alte proposals ca sa asigur acces la alte telescoape pt astfel de follow-up de NEA candidatii descoperiti de noi, telescoape mai mari sau mai mici, dar mai usor sau alternativ de accesat la INT...

Urmatorul "run" (cca 6 ore) in cirand, anume pe 25/26 august (cu 3 romani la comanda si prima reducere a datelor INT)! Desi recent am mai adaugat in echipa 2 noi amatori romani (Dan Zavoianu si Radu Cornea) si inca un spaniol-palmer, va intreb daca mai exista cineva care doreste sa se alature si sa aiba sansa de a descoperi asteroizi cu INT?