-----------------------------------
sky
24 Aug 2014 00:05


-----------------------------------
emilf, cu siguranta o sursa cu lumina calda e mai indicata si va urma sa adaptez una cu un bec cu incadescenta.
Pana una alta, astazi am demarat "operatiunea" micrometeoritul :D . Am bagat intr-o punga un magnet puternic si am colectat praf din zona de scurgere a scocului de pe casa. A rezultat o gramajoara de particole microscopice adunate pe punga care le-am plasat sub microscop. Din toata gramada praf magnetic, am reperat 5 sfere rotunde care din cate am vazut pe internet(parerile sunt impartite) ar fi micrometeoriti.
Pozele se pot vedea aici: http://www.flickr.com/photos/robert_gino/
Am incercat separarea sferelor operatie aproape imposibila, incercarea de a le colecta cu un ac magnetizat e extrem de greoaie caci apoi nu le mai pot separa de ac, iar sferele sunt extrem de mici aproape la limita vizibilitatii.
O a doua incercare de separare cu o folie de plastic iarasi e deosebit de dificila sferele rostogolindu-se ca "argintul viu". Asa ca azi m-am distrat cam 2 ore incercand sa capturez cele 5 sfere. In final am abandonat si am introdus tot praful intr-o cutie.
O constatare: Sferele au densitate mai mare decat restul particolelor chiar de 2x mai mari in dimensiuni decat ele, acestea fiind mai greu retinute de acul magnetic. Sau sa contina mai putin fier?

Ai prins cativa micrometeoriti in poze, am mai observat si ceva zgura metalica. Micrometeoritii au in general 0.1mm in diametru, ideal ar fi sa ii observi la o putere mai mare de 400x. Si nu te mai chinui sa separi micrometeoritii de celelalte impuritati ca nu ai sa reusesti niciodata. Sferele au intradevar densitatea mai mare, sunt topite si apoi recristalizate, pot fi fierosi (4%)sau pietrosi (condritici)