-----------------------------------
ncn
27 Aug 2014 20:40


-----------------------------------
Adrian,
daca vrei un sfat prietenesc, asa cum zicea si colegul nostru, te vei satura de Luna urgent. Asa incep mai toti, majoritatea isi epuizeaza curiozitatea si se plictisesc..... sau, asa cum e si cazul meu, continua sa investeasca in instrumente din ce in ce mai bune. 
Eu am facut initial o investitie mica, un second hand pana in 100 de lei. Se gasesc pe net suficiente oferte... Acea luneta de inceput m-a dat peste cap total. Am inceput sa urasc zilele in asteptarea intunericului, dorind sa descopar cu propria retina imaginile fotografiate, vizualizate sau povestite de altii. La inceput, ca orice novice, am crezut ca magnificatia este cea mai importanta si am cautat sa-mi procur un instrument pe masura. Am cumparat un newton de 200/1000 dar mi-am dat seama foarte repede ca acest instrument desi era pretabil pentru orice tip de observatii (planetare si DSO), este deosebit de greu de transportat. L-am vandut si pana mi-am cumparat CSTul de 8 am folosit o luneta 90/900. Este foarte important sa deprinzi notiunile de baza ale acestor instrumente, pentru a sti ce ti se potriveste pt viitor, deoarece acest hobby este foarte scump. 
Observarea Lunii si a planetelor o poti face din oras, cu toate ca exista poluare luminoasa, dar daca vrei ceva mai indepartat trebuie sa transporti instrumentul in afara orasului, care pe langa volum are si o greutate, in conditiile in care aceste obiecte sunt relativ fragile.
Existau sfaturi, chiar polemici pe chestiunea cu primul instrument! Unii sugerau investitia treptata, altii investitia directa intr-un instrument mai profesional pentru a nu fi deceptionat la prima observatie, intarind ideea ca trecerea de la unul ieftin la unul mai performant inseamna in majoritatea cazurilor o pierdere de bani. 
Orice decizie vei lua, iti doresc cer senin si bine ai venit printre noi.
Catalin