-----------------------------------
Vizitator
18 Sep 2014 16:20

Constructie observator
-----------------------------------
Salutari tuturor.

In conditiile in care am vazut subiecte identice deschise deja, dar care s-au transformat in foileton (cu sfarsit fericit majoritatea - de genul "done") nu am dorit sa le poluez, ci sa incep unul nou. La nivel declarativ si de intentie, acum, imi doresc ca finalitatea sa fie aceeasi.
Pe scurt, fara a mai dezvolta aspectele legate de hobby, dorinta, entuziasm, "pasarici", etc, etc, lucrurile stau cam asa : am ceva dotari tehnice din domeniul astro, o locatie "la tara" (= poluare luminoasa minima) suficient de aproape incat sa-mi permit sa ajung destul de des acolo, interesul viu, inca, pentru a pierde noptile zgaindu-ma la astre, numa' ca operatiunile de stramutat echipamentul din casa afara, reconectat, aliniat, etc, etc, imi diminueaza atat spiritul cat si capacitatile fizice...
Ca atare, cochetez cu ideea de a construi un mic observator, unde sa montez toate acareturile cu caracter permanent (aproximativ).
Am studiat ceva posturi pe tema si mi-am facut o oaresice idee de una, alta. Multe info folositoare, din care m-am inspirat. Dintre toate cele, cel mai mult, m-a frapat aspectul legat de metodele constructive/cerintele legate de eliminarea (evitarea) vibratiilor din stalp/instrument, mai ales pentru astrofoto.
Chiar daca, pentru moment, aspectul de astrofoto la nivel inalt este doar deziderat, incerc sa anticipez si acest lucru si l-am luat in calcul la schitarea viitorului observator.

Date fiind toate cele, atasez o schita a ceea ce mi-am imaginat ca ar putea fi suficient/folositor ca si observator pentru subsemnatul. As aprecia comentariile oricui v-a-v de solutia constructiva creionata de mine, in asa fel incat sa reusesc sa scot maximum util posibil. Pentru asta, multumesc anticipat pentru input.

Cateva date constructive (intentie):
- amprenta la sol : 3x3m (utila)
- fundatie beton la -80/+20/30
- stalpi/grinzi/traverse din teava profil patrat de 60x60mm cu grosime de 3mm, sudata la imbinari
- fara contravantuiri, rigidizati peretii (ambele suprafete) fie cu osb sau scandura de brad + izolatie polistiren 
- stalp central sustinere constructie din teava rotunda de aprox 300mm cu 4-5mm in carne
- stalp montura din teava rotunda de 200 mm cu grosime de 3-4mm, ingropata in beton la -800/1000mm si elevata fata de podeaua superioara la 800mm
- parapet (sau fara) la nivelul superior de h 600mm
- cover de genul "landou", pliabil manual in ambele sensuri, cu spite cilindrice/tubulare din fibra/metalice/altele si material de banner/prelata publicitar/a
- scara interioara de acces

In mod particular sunt curios daca stalpul monturii e suficient pentru evitarea vibratiilor, luand in calcul si/fie :

- umplerea cu beton complet sau pana la o anumita inaltime si diferenta cu nisip sau margaritar marunt
- umplerea spatiului dintre cei doi stalpi cilindrici ca mai sus

Multumesc anticipat pentru orice sfaturi si/sau comentarii.

Salutari,
MS