-----------------------------------
Dbird
18 Sep 2014 16:24

Review Bresser 10x50 Bak4
-----------------------------------
Review Bresser 10x50 Bak4

Sau cum zice romanul &#8220;Branza buna in burduf de caine&#8221;

Zilele trecute a ajuns la mine modelul Bresser 10x50 Bak4. Model care este posibil sa fie cel vandut si in LIDL. Cel putin dupa cum am vazut in poze si specificatii. Binoclul a ajuns la mine ca urmare a unei lovituri relative puternice care a rupt atat sistemul de culisare a aparatorilor de ocular cat si bratul port ocular drept. Ocazie cu care putem incepe un review. Bratele port ocular sunt dintr-un material tip ebonita, ceea ce pare a fi ok ca si rigiditate dar dupa cum se vede mai sensibil la lovituri fiind un material casant. Totusi ne intoarcem si reamintim ca un binoclu este un echipament sensibil si nu trebuie manipulat gresit. Partea surprinzatoare a fost ca din aceasta lovitura , zic eu destul de puternica , el nu sa decolimat. Ceea ce mi-a atras indirect atentia spre executia propriu-zisa , care este foarte curata si ingrijita. Pe de alta parte, am luat imediat langa mine Bresser Hunter 10x50 (Bk7) sperand intr-o confruntare intre &#8220;frati&#8221;. Dar din primul moment am avut o surpriza, Bresser Bak4 este mult mai greu decat bresser Bk7 si corpurile difera ! Surpriza a fost si mai mare cand am constatat ca in afara de bratele port ocular si forma efectiva a tuburilor a lentilelor ocular restul binoclului este indentic cu TS 10x50 LE (inclusiv greutatea). Dar im prima parte ne vom referi in speta mai mult la compararea celor doua Bresser intre ele.

Specificatii tehnice &#8211; (vagi comentarii):
Diametrul lentilelor obiectiv: 50 mm (OK)
Grosisment (Puterea de apropiere): 10x (OK)
Diametrul pupilei de iesire (Exit pupil): 5 mm (OK)
Tip prisme: Porro (OK)
Material prisme: BaK4 (OK)
Acoperiri suprafete optice: acoperiri antireflex pe toate suprafetele optice, Blue Fully Coated - (as zice Bleu Coated !) 
Camp vizual aparent: 65grade (camp larg) (OK)
Camp vizual real (grade): 6,5grade (OK)
Camp vizual real (metri): 114m (OK)
Distanta minima de focalizare: 5m (OK)
Dimensiuni: (L x l x h) 165 x 195 x 62mm (OK)
Greutate: 780  grame (!greutate corecta = 981 g doar binoclul cu capacele montate pe el!)
Posibilitate montare pe trepied, prin intermediul unui adaptor optional de fixare pe trepied. (OK)
Capace pentru protectia la praf a lentilelor obiectivelor si ocularelor. (OK)

Deci lucratura efectiva este ok, robusta, ingrijita si placuta  spre utilizare. Impresioneaza diametrul mare al ocularelor ce par a fi identice cu cele ale TS-ul amintit. Mari generoase 2,2 cm dimetru, asigura un eye relief superb similar cu cel de la TS 10X50, TS 20x80 si Bresser 20x80. Sunt triplet. Sticla este Bak4 , este foarte luminoasa, cu colorit natural dar &#8230; aici incep problemele. O examinare atenta a depunerilor antireflex ne dezvaluie o depunere albastru deschis (bleu) care nu contine mai deloc nuante albastre inchis si/sau mov-violet. In mod cert este doar coated. Farte asemanatoare cu depunerile de pe Tasco 10x32 roof. De aici si problema majora. Pe timp de zi si diurn, apar reflexii massive tip norisor alb, incetosand imaginea si devenind destul de enervante. Practic lumina cerului va obtura prin aceste fantome albe aproape 40 % din campul de jos al zonei de observare. Foarte deranjat as spune , mai ales in contextul in care la o examinare atenta, acest binoclu este ceva mai luminos decat Bresser 10x50 Hunter Bk7. Tot timpul testarilor m-am intrebat cat ar fi costat in plus o acoperire de tipul celor Bresser Hunter Bk7 in plus de nu au facut-o ? Mare pacat, caci sticla si optica in sine sunt totusi de foarte buna calitate, dar sunt ruinate de daca aceste &#8220;fantome de ceata&#8221;.  Astfel ajungem sa avem o vedere in general vorbind mai buna pe un binoclu inferior (Bresser Bak 4 fiind superior ca luminozitate lui Bresser Bk7, dar lejer inferior lui TS 10x50). Penibil vot pentru fabricant. In tubul optic apar reflexiile circulare, dar aceste pot fi evitate la fel ca si la TS 10x50 prin utilizarea eye reliefului foarte bun , respectiv departarera usoara a ochilor de oculare. Aceata este evident din cauza solutiei constructive identice cu TS 10x50.  Privind prin aparatorile ocular lungite la maxim , exista senzatia unui effect tunel, nu mai mare decat la un normal 10x50 japonez de 5 grade, dar este doar un side effect al acestui tip de aparatori cu system de culisare. Daca lasati jos aparatorile (deplasare prin rotire) si priviti prin el veti vedea un wide in toata placerea si generozitatea ocularelor  avand un effect chiar invers celui de tub. Este un wide asa cum spune fabricantul 114m/1000m. Senzatia vaga de tub este data de sistemul culisant de aparatori , care as spune, nu este cel mai fericit. Tratarea superficiala a lentilelor este punctul slab al acestui binoclu. Deranjeaza atat reflexiile aparute in obiective cat si cele din oculare (chiar daca avem aparatorile ridicate la maxim) in vizionarile de zi si cele diurne.  Am facut aparatori (lungimea tuburior 10cm a fost cea mai mare, dupa care m-am plictisit sa testez lungimi mai mari ) parasolar dar efectul a fost  minim (si s-a fac tuburi mai lungi de 10, era penibil) si inutil. 
Situatia se schimba insa in modul astro. Aici insa vorbesc in conditiile in care locatia de vizionare este dedicate modului astro , respectiv  nu exista surse de lumina parazite in jurul locatiei. In acest caz mai venim de acasa , caci lipsa reflexiilor parazite arata o sticla clara , foarte luminoasa cu un contrast foarte bun, colorit foarte natural (se disting foarte bine diferentele de culoare ale stelelor, acestea sunt punctiforme, clare si bine definite. Este posibil ca lumina lunii sa mai dernajeze , dar nu am avut ocazia sa fac teste in acest mod. Pe scurt in astro un binoclu ok. Comparativ cu Bresser Hunter nu mai sunt diferente dar in plus vizionarea cu cupele stranse in mod wide (lejer departat ochiul de ocular) fiind absolut superba ca si comoditate a  privirii. Ca si lumina as spune ca este identic cu Hunter Bk7, dar foarte putin mai slab decat TS 10x50 (vorbim de modul astro).

In ansablu lejer dezamagit nu prea as recomanda acest model decat daca intentionati s ail folositi strict in mod astro in conditii astro. Dar as recomanda celor care doresc prisme mari frumoase si luminoase , prismele lui ca si piese de inlocuit. 
Parerea mea este ca merita , daca dispuneti  de un binoclu 10x50 pana la  20x80 cu prisme Bk7 (sau 15-20xoricat, rusesc cu Bak4) sa le inlocuiti cu acestea. Castigul in lumina va fi evident.
Cer senin tuturor!