-----------------------------------
jimao22
24 Sep 2014 18:08


-----------------------------------
Mai e o problema pe care eu nu o consider de neglijat. Un dom atrage atentia, este neobisnuit si poate atrage "curiosii" precum rahatul atrage musca. Tinand cont de valoarea echipamentelor ce se gasesc inauntru, e bine ca observatorul sa fie cat mai "low-profile", sa nu atraga atentia. Daca seamana cu o magazie sau o bucatarie de vara, e ok. Oricum trebuie pusa o alarma ca sa dormi linistit.

Apoi, din experienta proprie, iti zic ca un ROR e mult mai spectaculos din punct de vedere a ceea ce iti ofera ca si priveliste, daca iti faci un locusor din care sa privesti cerul. Eu am vazut nenumarati bolizi si meteori in vara asta pe cand stateam la observator. Cand telescopul facea expuneri, eu stateam cu burta in sus si priveam cerul cu ochiul liber sau cu binoclul si senzatia oferita de privelistea asta e unica. La un dom ai o simpla fanta pe care trebuie sa o faci sa se si sincronizeze cu miscarea telescopului, unde mai pui?

Sunt 2 avantaje ale domului fata de ROR. 
1. Expunerea la vant redusa - acest avantaj dispare daca faci un proiect bine bazat (sau nimeresti ecuatia corecta din intamplare, asa ca mine) in care peretii laterali ai observatorului sunt cu 20-30 cm mai inalti decat buza superioara a telescopului cand acesta puncteaza la zenit.
2. Expunerea la roua redusa - roua/bruma apare din cand in cand si nu are importanta mare fata de telescop (care se presupune ca are dew-shield-uri si rezistente care sa incalzeasca usor oglinda/lentila frontala) cat fata de restul echipamentelor din interior - calculator, haine, carti, alte obiecte ce se gasesc in interior (eu am de ex. un pat cu paturi, perna, saltea - tot tacamul). Problema am rezolvat-o relativ bine acoperind patul in serile umede cu prelata telescopului, iar restul echipamentelor sensibile (calculator, monitor) cu foi de musama. Nu e chiar perfect, dar merge binisor. 

Nu e o pledoarie pro-domo pentru roll-off-roof, dar e punctul meu de vedere care s-a dovedit si practic cel corect pana la urma (pentru mine).

P.S. - povestea cu fundatia de beton de 1 mc intr-o gaura de 2 mc a fost discutata pe topicul unde am povestit despre observatorul meu. Marian are o fundatie la pilon normala, nu e supradimensionata fiindca nu a avut de ce.

L.E. - problema expunerii la roua dispare complet in cazul unui ROR daca consideri sa faci langa observator si o camera calda, in care sa ti toate echipamentele, mai putin telescopul, si unde sa stai comod indiferent cat de frig e afara. Eu asta as vrea sa fac candva, in viitorul nu prea indepartat.