-----------------------------------
dreammer54
25 Sep 2014 10:47


-----------------------------------
Am,continuat "observatiile" din balcon...
Aseară am avut cer senin.
Ce am văzut in plus fata de alte seri: M2 (Aquarius) si m-am dumirit de confuzia pe care am facut-o si eu prima data intre Carul Mic si Pleiade.
In rest, din nou Andromeda, roi dublu din Perseu si cam atât.
Va rog sa mă ajutati in lămurirea unor lucruri si alegeri eventuale pt.optica de viitor.
Deci, prin ce observ acum si ce obiecte am văzut:
- luneta cu obiectiv care mi se pare prea beznos (72/900);
- ocular de microscop 10x (am inteles ca ar fi de 25 mm);
-ce mi-a plăcut in combinatia asta: Pleiadele (evident) si roiul dublu din Perseu;
-ce nu mi-a plăcut: Andromeda, M2(Aquarius), nebuloasa din Orion.
Pe de o parte, am citit ca mai potrivit pt.genul asta de obiecte este un reflector.
Pe,de alta parte, este evident ca imaginile observate din balcon au de suferit. Cerul era totusi negru.
La fel, ocularul de,microscop cred ca trage in jos.
Deci: in câmp, poluare minima, cer senin si un super ploss de 25 mm. Daca procedez asa, castig. Întrebarea e, cat de mult castig? Adica merita sa mă gândesc la un Newtonian de 130 mm principala ? Mai mult nu pot d.p.d.v.financiar, hai sa zicem maxim 150 mm. Dincolo de financiar, mai rămâne si dimensiunea (portabilitatea, aici chiar n-am ce,face).
Ideea ar fi următoarea: refac luneta (in principal un tub cu diametrul mai mic, castig spatii) si îmi fac si un mic Newtonian, focala pana in 1000, mai luminos, evident.
Repet, merita de la refractor acromat de 72 la Newtonian de 130?
Sau mai bine astept si când îmi fac Newton, sa fie măcar de 200mm principala?
Nu, la refractor nu renunt, îl modific cum am zis mai sus si îl păstrez pt.Luna, planete, etc.
Multumesc.