-----------------------------------
H.E.Retic
26 Sep 2014 01:29


-----------------------------------
'Neata

Trebuie sa imi cer scuze pentru intarziere, dar diverse probleme m-au tinut departe de optica. De cateva zile in schimb a inceput timpul sa mai bata si pe la usa mea asa ca am pus din nou mana pe obiectivul asta.  Asa ca ieri seara (dupa un esec rasunator cu inmuiatul in diverse subsante) am reusit sa incropesc o "unealta" dintr-un colier metalic cu surub care care m-a ajutat sa desfac cele 2 celule (4 si 5 din schema). Una din celule s-a desfacut usor cu ajutorul "uneltei" pentru ca avea o degajare speciala, in schimb celalta nu s-a lasat pana nu am dat o gaura transversala in corpul suport al celulei si am facut o fanta unde sa intre o piedica. Oricum dupa aceasta filetul a cedat extrem de usor. 
 Dupa ce am cautat o zi intreaga metode de curatare si am gasit cele mai neasteptate lucruri (de exemplu saliva si clotrimazol :lol: ), am decis sa merg pe calea cea mai batatorita si anume otetul nevestei si "mitilic". Singura mea frica era ca nu cumva stratul antireflex sa fie "decopertat" si sa afecteze calitatea imaginii. Spre surprinderea mea, dupa curatarea fiecarui grup in parte si a celulei in sine, privite cu o lupa de filatelist, suprafetele nu aveau in nici un fel antireflexul atins. Am asamblat totul la loc, am pus mana pe primul grup si pe grupul 4 si 5 reunite am indreptat totul spre cer si ... era sa scap totul din mana. Grupul 4 si 5 formeaza un ocular cu un eye relief cum nu am vazut niciodata iar calitatea imaginii este  excelenta atat on-axis cat si off-axis.
Intrebarea mea ar fi, considerand numai grupul 1 si 5 (ca si corector), exista o distanta recomandata intre cele 2 grupuri pentru o imagine perfecta?

C.