-----------------------------------
zoth
01 Oct 2014 15:02


-----------------------------------
Toate obiectivele de tip dublet au astigmatism insa el este suficient de mic incat sa nu deranjeze (poate doar la marginea unui camp de cateva grade).
Dupa cate stiu eu niciun sistem optic cu doua lentile nu poate stinge in totalitate astigmatismul cu atat mai mult cu cat sistemul respectiv trebuie sa indeplineasca concomitent si conditiile de acromatizare si corectie a sfericitatii policromatice.
Se poate insa apela la proprietatile unor sticle optice si la unele artificii de proiectare (sisteme pseudo concentrice) pentru a dezvolta obiective cu un nivel mai scazut de astigmatism decat dubletele obisnuite insa nu cred ca un astfel de sistem optic sa prezinte un avantaj major fata de unul obisnuit si cu atat mai putin sa justifice plusul de bani investiti.
Un avantaj cu potential mai mare ar fi un obiectiv cu acel 30% sau 60% cromatism rezidual redus dar nu pentru ca imaginile ar fi libere de cromatism ci pentru faptul ca ai avea o definitie mai buna pe acele imagini. Si nici asa nu stiu daca merita plusul de bani ...