-----------------------------------
Herr_Alien
08 Oct 2014 22:04

Review Tento 10x50 - pe bucati
-----------------------------------
Review-ul este pe bucati, deoarece inca nu am avut ocazia inca sa testez magnitudinea limita vizibila prin binoclu. O sa mai astept 2 saptamani: Luna ajunge in faza de luna noua, Pleiadele sunt un pic mai sus pe cer ...

Mecanic, binoclul este solid, corp de metal, acoperit cu acea imitatie de piele. Pozele din anuntul de vanzare ( http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=12919 ) sunt reprezentative. Rotita de focalizare se misca usor (mai usor ca la Phantom-ul meu), dar focalizarea este stabila. Binoclul a fost foarte bine ingrijit, si estetic arata foarte bine. Daca este sa dau crezare celor care spun ca numarul de pe capacul axului central indica anul fabricatiei, exemplarul in cauza a fost fabicat in 1990.

Optica ... ei bine, aici am avut parte de o surpriza, pe care o pastrez pentru final.

Prismele sunt BaK4; nu am vazut nici un romb alb intr-un disc gri deschis cand am privit pupila de iesire. Acoperirile antireflex sunt mov, pe obiective. Pe oculare, acoperirea a avut de suferit - cel ma probabil din cauza contactului prelungit cu sebum-ul de pe gene.
Apertura efectiva (masurata cu lanterna - vezi ultimul post de la http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=72783#72783 ) este de 48 - 49 mm. Faptul ca binoclul lucreaza cu intreaga apertura mi-a fost deja indicat de faptul ca, privind invers prin binoclu (prin obiective) si miscand capul astfel incat sa fac sa coincida marginea obiectivului cu marginea primei diafragme, inca mai vedeam centrul ocularului.
Campul vizual real este in jurul a 6 grade. Este mai mare decat 5.5 grade (distanta epsilon UMa - delta UMa) dar mai mica de 6.7 grade (distanta Mizar - eta UMa). Campul aparent este deci in jurul a 60 de grade - corespunde cu ce este marcat pe binoclu.
Eye relief-ul (distanta de la ocular la pupila de iesire) este mai mic decat la Phantom-ul luat in 2010. Nu este o veste grozava pentru purtatorii de ochelari, atentie!

Cand m-am apucat sa evaluez Tento-ul, am luat si "Fantoma" cu mine. Le-am focalizat pe Altair, si aici am avut parte de o prima surpriza: in centrul campului vizual, ambele binocluri de comporta asemanator. Eu ma asteptam ca Tento-ul sa transeze deja disputa. Nu a fost asa, "Ruski" a avut doar un avantaj foarte discret. Stiam insa (de pe un site mereu innorat) ca EdZ mai face un test: ia o stea dubla la ochi, si o plimba catre periferia campului.
Iau si eu pe beta Cygni la ochi. Intai cu Phantom-ul. In mijlocul campului, ambele componente se vedeau usor. Trecand apoi steaua catre periferia campului, de pe la jumatea distantei centru-margine, din steaua mea dubla nu mai ramanea decat un mic ghemotoc portocaliu. Nu mare, dar suficient de mare ca sa nu ramana nici urma de componenta secundara albastra.
Trece la aparat Tento-ul. Si aici surpriza: Albiero a ramas separata lejer pana la 75% din distanta centru-margine. Semnificativ mai bine decat in cazul Phantom-ului.

Eu unul nu ma asteptam la asta. Cel putin nu dupa ce am tot auzit ca lumea lauda Tento-urile pentru imaginea foarte clara din centrul campului. Ok, Phantom-ul m-a surprins acum cativa ani cand a separat atat Albiero cat si nu Scorpii (si nu Scoprii e grea pentru un 10x); in centrul campului "Fantoma" se descurca frumos. Dar faptul ca Tento-ul pastreaza genul ala de performanta pe o zona semnificativ mai mare de camp, ridica un pic stacheta. Phantom-ul nu e un binoclu rau. Pur si simplu "Ruski" e mai bun ...