-----------------------------------
Dbird
11 Oct 2014 17:33


-----------------------------------
Bresser 10x50 BaK4 LE versiunea 2
"Multe si nebanuite sunt caile Chinei ..."
 :D
Asta mi-a venit in minte dupa ce, intamplator ieri am pus mana pe un Bresser 10x50 BaK4 identic pe dinafara cu cel prezentat mai sus dar mult mai diferit structural (intern!!!). Daca pe afara apropae ca nu realizezi ca sunt diferite, pe interior atat solutia optica cat si traseul tuburilor optice difera. L-am botezat Versiunea 2 (V2) in sensul strict cronologic in care am sa ii zic primului prezentat Versiunea 1 (V1).  
Astfel V2 difera in exterior de V1 prin:
Cupele si restul imbracamintii din cauciuc sunt dintr-un cacuciuc foarte elstic si extrem de aderent, mai moale mult decat cel de la V1. Daca la V1 se vede surubul de prindere al port ocularelor , la V2 acesta este acoperit cu un dop de cauciuc identic (inclusiv mecanica de prindere) cu sistemul de la TS 10x50, Bresser 20X80 sau TS 20x80. Acoperirile sunt ceva mai dense si cu culoarea albastra mai inchisa ca V1.  Scrisul de pe umarul drept este putin mai mic la V2 decat la V1.
Si acum sa va spun de ce am si insistat pe aceste diferente  :lol: nu ?
Pentru ca V2 este un instrument optic cu performante aproape identice cu TS 10x50 (care mie imi pare o reusita a se citi review-ul). Exista 2 diferente intre TS 10x50 si V2:
1-TS este foarte, foarte putin mai luminos decat V2 (Dar V2 este mai luminos clar decat Bresser Hunter 10x50 BK7 !).
2-V2 in anumite unghiuri , inca mai sufera de niste vagi "fantome" reflexii parazite , mostenite de la V1 (a se citi review-ul).
In rest ar trebui sa cam rescriu totul ce am scris despre TS 10x50 deci nu mai insist decat cu ideea ca V2 este totusi o reusita spre deosebire de V1! V2 ca si culoare contrast si definitie este identic cu TS 10x50.
Aici o paranteza. Desi au acoperiri totalmente diferite V2 si TS 10x50, privind prin ele sesizam acel colorit specific Zeiss (un galbui discret, suficient cat sa "insele" ochiul spre o mai buna definitie). Personal salut aceasta reusita.
Ocularele lui V2 au un diametru ceva mai mare atat ca sticla efectiv cat si ca grosime a gatului de culisare ocular . Acest aspect este sesizabil doar comparandu-le efectiv, privite pe rand nu prea iti dai seama de diferente. 
Si acum si un mic paradox (vezi poza). Mereu tehnicizati masuram pupile si alte detalii sa zicem teoretice si cand colo , chinezul , facand fel de fel de ciudatenii "tehnologice" distruge mai orice posibilitate de examinare la rece, silindu-le sa decidem doar cu propria noastra vedere, respectiv doar cu proprii nostri ochi.
Priviti diametrul pupilelor V1 si V2, este o diferenta foarte mare intre ele in favoarea lui V1. Inclusiv pe calea optica a tubului port obiectiv la V2 este mai diafragmata decat la V1.Si totusi luminozitatea lui V2 este cu foarte, foarte mult mai mare decat V1 !
Practic daca as fi comparat cele 2 versiuni (fara sa privesc efectiv prin ele), af fi ales V1 ca fiind mai luminos ! 
Cred acum ca intelegeti de ce am insistat pe diferente la inceputul acestui sa zicem al doilea review. Pentru a putea fi eventual diferentiate, caci merita!
Nu pot sa stiu de unde au fost cumparate efectiv, caci la mine au ajuns la x-a mana unele cu defecte altele decolimate (V2), poate acest lucru ar fi fost deasemenea interesant.
In consecinta daca la V1 va recomandam folosirea lui pentru piese (in speta sunt superbe prismele dar pot fi folosite cu foarte mult succes ocularele cu alte obiective bine acoperite antireflex si respectiv obiectivele cu alte oculare  bine acoperite antireflex) la V2 va recomand chiar utilizarea lui atat terestru cat si astro.